Зі Швеції хочуть видворити українку, яка втратила ногу під час теракту в країні - ЗМІ

Зі Швеції хочуть видворити українку, яка втратила ногу під час теракту в країні - ЗМІ

Фото: Reuters

Вона збирається оскаржувати це рішення.

Зі Швеції хочуть депортувати українку, яка втратила ногу у теракті в Стокгольмі.

Про це повідомляє місцеве видання Dagens Nyheter.

Ірині ампутували праву ногу і кілька тижнів вона перебувала в лікарні. Жінка була серед ключових учасників судового процесу над чоловіком, який влаштував теракт, Рахматом Акіловим, тому їй надали тимчасову візу, а її доньці дозволили переїхати з Києва до Швеції.

Але кілька днів тому шведська міграційна рада ухвалила рішення про те, що Ірина та її 13-річна донька Софія, яка навчається у шведській школі, мають залишити країну, бо її гуманітарна ситуація "не видається особливо серйозною".

"Я отримала кілька товстих конвертів з документами від Шведської міграційної ради. Повідомлення з'явилося у п'ятницю, я плакала всі вихідні", - розповіла шведським журналістам українка.

Вона має намір оскаржити рішення міграційної ради, і через свого публічного представника заявила, що не зможе отримати в Україні такого ж догляду, як у Швеції. Ірина пояснює, що Україна у складному фінансовому становищі, тут дорогі ліки, а жінці необхідно міняти протез кожні три місяці.

Своєю чергою міграційна рада такої думки не поділяє і вважає, що жінка може отримати необхідну реабілітацію в Україні.

Як повідомляє шведське видання Aftonbladet, після теракту Ірину відвідав у лікарні шведський прем'єр Стефан Левен. "Коли Стефан Левен потрапив до лікарні, він пообіцяв зробити все для мене", - згадує Ірина.

Жінка розповідає, що досі відчуває болі у правій частині тіла, а ліки викликали у неї проблеми із зубами.

Нагадаємо, 7 квітня 2017 року Рахмат Акілов, громадянин Узбекистану, направив викрадену раніше вантажівку в натовп людей на головній торговельній вулиці шведської столиці. Як пізніше зізнався сам підсудний, він хотів убити якомога більше "невірних".

В результаті теракту загинули п'ять осіб - троє громадян Швеції, серед яких 11-річна дівчинка, а також один британець і громадянка Бельгії. Півтора десятка людей були поранені. Вантажівка в'їхала у вітрину торговельного центру і зупинилася. Після чого Акілов привів в дію саморобну бомбу, що складалася з п'яти газових балончиків, начинених цвяхами. Однак серйозної шкоди вона не завдала.

За словами Акілова, підриваючи бомбу, він хотів здійснити самогубство, але лише обпік руки і ноги. Нападник зміг втекти з місця злочину, але через деякий час був затриманий поліцією в аеропорту Стокгольма.

У Стокгольмі розпочався суд над терористом, який рік тому на вантажівці скоїв наїзд на людей

У Стокгольмі розпочався суд над терористом, який рік тому на вантажівці скоїв наїзд на людей

Повʼязані теми:

Наступна публікація