Зі "спрощеним" шенгеном українцям не дають візи, а в Європі не випускають з літаків

Зі "спрощеним" шенгеном українцям не дають візи, а в Європі не випускають з літаків

"Спрощений" шенген в Україні не працює

Через майже місяць після набуття чинності угоди про спрощений порядок видачі шенгенських віз в українців почалися нові проблеми.

"Спрощений" шенген приніс українцям нові проблеми. В Німеччині їх не випускають з літаків, а довгострокові візи давати відмовляються, хоч, ніби, мусять. Єдине правило, яке працює, – посередники в отриманні візи не вимагають за свої послуги більше 30 євро, йдеться в матеріалі Вестей.

"У нас був два тижні тому випадок, коли підприємцеві дали мультишенген на рік, він полетів до Німеччини, і його без пояснення причин просто не випустили з літака. Його запідозрили в тому, що віза фальшива", - розповів виданню Андрій Шереметьєв, співробітник одного зі столичних візових центрів.

За словами Андрія, попри те, що людям з хорошою візовою історією та наявністю візи строком на рік мають надавати довгостроковий шенген, у посольствах відмовляють у шенгені на п'ять років.

"Спрощення діє тільки на папері", - обурився Шереметьєв.

Крім того, із усіх верств населення, які мали б отримувати візи простіше, реальне покращення ситуації відбулося лише з журналістами. Громадським активістам, учасникам міжнародних конференцій та іншим спрощенцям так само важко отримувати візи.

У МЗС кажуть, що ніяких проблем бути не повинно та переконують звертатися по допомогу в міністерство.

"Спрощена система повинна діяти. Якщо є випадки якихось невмотивованих відмов, раджу людям звертатися в нашу консульську службу або за телефоном гарячої лінії (044) 238-16-57", - повідомив речник міністерства Євген Перебийніс.

Нагадаємо, що президент України поставив свій підпис на законі про ратифікацію угоди про спрощення видачі віз ЄС для українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація