Зима в Україні: температура впала до рекордно низьких показників за останні кілька років

Зима в Україні: температура впала до рекордно низьких показників за останні кілька років

Цього тижня, 18-24 січня, до України прийде різке потепління, температура повітря від мінус 20-25° морозу стрибне до плюсової позначки.

У більшості регіонів України лютує справжня зима. Велика кількість людей не були готові до таких низьких температур. 

Які наразі морози та як рятуються від них люди – у матеріалі ТСН.19:30.

У Рівному нині 20° морозу, а відчувається ніби -25°. Сильні морози тримаються вже кілька днів. Є перші постраждалі: в області ушпиталили чотирьох людей з переохолодженням та обмороженнями. У Рівному поліцейські виявили безхатька, який мерзне у підвалі, але відмовляється йти у притулок: йому привезли харчі та гарячий чай. Щоб не замерз на смерть - інші варіанти почала підшуковувати міськрада. Водночас чимало безхатьків у сильні морози йдуть в притулок, у кімнату обігріву.

"Безхатьків привозить поліція, сповіщають нам про них й жителі міста. Ми своїми соціальними патрулями знаходимо цих людей і також сюди привозимо. Приймаємо всіх, аби людина не замерзла на вулиці", - каже керівник КЗ "Рівненський обласний центр з надання соцпослуг" Валерій Стасюк.

Окрім того, зранку та ввечері на зупинки, де люди чекають на транспорт, виїжджає автобус рятувальників і люди можуть там зігрітися. Також розгортають мобільні пункти обігріву.

"Встановлюємо мобільний пункт обігріву в центрі Рівного, де є гарячий чай, обігрівач. Люди мають змогу прийти і зігрітися", - наголошує речник ДСНС Рівненської області Дмитро Мельник.

Також у Рівному стався скандал: кондукторка тролейбуса вигнала з транспорту у -20° 13-річну дівчинку, бо в неї були надірвані 2 гривні. Дитина мусила пішки діставатися дому. Нині в цій ситуації розбираються у профільному управлінні, кондукторку від роботи відсторонили. А цієї ночі синоптики прогнозують найміцніший мороз -щонайменше -23°. Лікарі радять не зловживати алкоголем, перебуваючи на вулиці.

Зима в Україні: температура впала до рекордно низьких показників за останні кілька років

Зима в Україні: температура впала до рекордно низьких показників за останні кілька років

Нині в Сумах на термометрах -15°, але за відчуттями наче -20°. Вже третій день поспіль  вночі тримається -20°-22° – це в обласному центрі. А от в деяких районах -26°. Поки морози не спричинили надзвичайних ситуацій. На вулицях помітно побільшало містян у масках, які нині захищають не лише від вірусів, а передусім від холоду.

За даними медиків, вже є перші потерпілі від морозів – за допомогою до медзакладів  області звернулися  щонайменше десятеро людей: п’ятеро - з обмороженням кінцівок, решта - із загальним переохолодженням. Вже від п’ятниці температура зросте до плюсових позначок. Такі перепади, кажуть синоптики, цілком  безпечні для рослин. А от на самопочутті людей різка зміна погоди таки позначиться.

"Відбудеться стрибок, температура підвищиться приблизно на 15-20°", - каже синоптик сумського гідрометцентру Сергій Іванченко.

Такі різкі перепади температури повітря можуть спричинити перепади артеріального тиску. Найбільше можуть постраждати метеозалежні люди, які мають ризик серцево-судинних захворювань.

Ну а хто не боїться ані тиску, ані температурних перепадів – так це діти. Попри холоднечу із санчатами, малеча активно підкорює місцеві гірки та схили та тішиться засніженими краєвидами.

Нагадаємо, що у Харкові обирають найкращу снігову бабу. Харків'яни наробили сотні композицій, застосувавши усю свою уяву, креатив та творчість. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація