Зізнатися собі та розповісти рідним: українські трансгендери назвали найстрашніше у зміні статі

Зізнатися собі та розповісти рідним: українські трансгендери назвали найстрашніше у зміні статі

Фото: Facebook/Анастасія Крістель Домані

Процедура хірургічна, проте найбільші проблеми – психологічні та бюрократичні.

Цього літа Всесвітня організації охорони здоров'я викреслила термін "трансгендери" з переліку психіатричних діагнозів. Але і нормою це назвати важко, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ви не впізнаєте їх у натовпі та не здогадаєтесь, ким вони були раніше. Про них починають говорити тоді, коли вони наважуються сказати про себе. Марші рівності, акції та камінг аути в Україні й досі привід почути у відповідь образливу лайку або й пережити фізичне насилля. Трансгендери – люди, яких часто не розуміють навіть серед спільноти гомосексуалів.

Перехід: як трансгендери прагнуть виправити життя

Перехід: як трансгендери прагнуть виправити життя

Зіанджа в минулому – Борис Апрєль, з народження Борис Круглов. Зірка талант-шоу заявила на всю Україну про свою трансгендерність і приголомшила навіть бувалих шоуменів. "У 21 рік я зрозуміла, я відчула, що не можу більше ховати своє жіноче начало. Це було повне пробудження в якомусь плані", - каже вона. В Лос-Анжелесі співачка зробила операції по зміні статі – так званий "повний перехід", тобто не лише ззовні набула жіночої подоби, а й позбулася чоловічих органів. "Нічого не буду на цю тему говорити", - прокоментувала чутки про це Зіанджа. Відкритися обіцяє у власному документальному фільмі.

Незіркові трансгендери Жора та Костя у минулому – дівчата. Вони кажуть, що все починається з сумнівів, бо тіло ніби чуже. "Ти реально ходиш і думаєш: от що зі мною відбувається? Я, мабуть, якийсь хворий", - каже Жора. "Я дуже соромився того, що відчуваю", - зізнається Костя. Ще страшніше було зізнатися рідним. Однак Кості пощастило – мама одразу назвала його сином, але такий досвід радше виняток із правил. "Спочату я сказав, що я люблю дівчат, а потім я сказав, що я сам хлопчик. Це треш, але ти не думаєш у той момент про батьків, ти думаєш про свої емоції", - зізнався Жора.

Коли маски скинуті, трансгендери прагнуть виправити життя і починають з найлегшого -  імені. Жінкою за паспортом Настя стала зовсім недавно. "Ще два роки тому не могла цього зробити. Адже у минулому житті була одруженим чоловіком, ще й з дитиною", - каже вона. Закон забороняв таким міняти стать, навіть на папері, але з 2016 року цю норму відмінили. Настя взялася міняти документів, цей процес тривав півроку. Дорога до нового паспорта починається в кабінеті cімейного лікаря. Він направляє до психіатра та ендкринолога. З відповідною довідкою доведеться побігати між РАГСом та міграційною службою, щоби врешті отримати повний пакет документів на нове ім’я: свідоцтво про народження, паспорт, диплом про освіту тощо. Єдине, що й надалі видаватиме минуле – ідентифікаційний код. У ньому стать позначена передостанньою цифрою, і цей код не змінюється.

Після зміни документів важливо взяти у РАГСІ свою історію, радить Настя. "Скрізь у базах ти будеш значитися, як людина цієї статі, з котрої ти перейшов. Для того, щоби відповісти на всі питання, ти показуєш оцей витяг", - пояснює вона.

Кореспондент ТСН Марія Шевченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація