Змія-вбивця у Карпатах і відсутність сироватки: подробиці смерті 4-річної дівчинки від укусу гадюки

Змія-вбивця у Карпатах і відсутність сироватки: подробиці смерті 4-річної дівчинки від укусу гадюки

Фото: wikimedia.org

Медики два дні боролися за життя пацієнтки, проте врятувати дитину не змогли.

У Львові медики не зуміли врятувати 4-річну дівчинку від наслідків укусу отруйної змії. Фахівці кажуть, що перебіг отруєння був нетиповим і дуже стрімким, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Маленьку Олю швидкою зі Сколівської райлікарні привезли в обласний центр посеред ночі. Стан дівчинки був важкий. "Дуже прогресивно розвивалася хвороба, дуже був атиповий, дуже гострий перебіг, наростання всієї симптоматики отруєння. Це є дуже потужна, дуже сильна отрута", - пояснила заступник головного лікаря Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Олена Козлова.

Від укусу змії у Львові померла 4-річна дівчинка

Від укусу змії у Львові померла 4-річна дівчинка

У лікарні кажуть, що родина постраждалих відпочивала у Карпатах. Надвечір начебто у лісі дорослі розставляли намет, коли гадюка вкусила дівчинку у праву ступню. Сироватку дитині не вводили ані в райлікарні, ані в обласній, бо її просто немає в Україні. Однак лікарі виправдовуються, що ефективність ліків у цьому випадку була під великим питанням. "Це не є панацея, і немає чіткого переконання, що вона 100% ефективна. Крім того, сироватку треба ввести в максимально короткий час від укусу, відповідно, це має бути зроблено на місцях, а не в спеціалізованих лікарнях, де це вже є запізно", - пояснила представник медичного центру.

Зоолог Віктор Червоний пояснює, що змії насправді бояться людей і намагаються уникнути зустрічі, а нападають, лише коли відчувають небезпеку для себе. Головною ознакою отруйної змії в наших широтах є хвиляста чорна смужка на спині. Науковці радять при зустрічі з таким плазуном завмерти на кілька секунд і перечекати, поки він відповзе. Фахівець підозрює, що напад гадюки на Олю був просто самозахистом змії. "З досвіду ми тут спостерігаємо, що діти не мають страху перед тваринами, і їм такий черв’ячок показався цікавим – може, взяла його в руки, а змія, безумовно, оборонялася", - припустив зоолог.

Сім’я, котра втратила дитину, вдома після фатальної поїздки в гори ще не з’являлася. Сусіди характеризують родину позитивно. "Непогана сім’я, добре жили", - кажуть місцеві люди. Смерть дівчинки вже почала розслідувати прокуратура – там відкрили кримінальну справу за неналежне виконання професійних обов’язків львівськими медиками.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація