Змії, скорпіони та блохи: туристів на морях і озерах України атакували небезпечні "гади"

Змії, скорпіони та блохи: туристів на морях і озерах України атакували небезпечні "гади"

Погрітися на пляжі хочуть не тільки люди, але й різні плазуни.

Цього літа українці зіткнулися на відпочинку з безліччю сюрпризів, які піднесла їм природа. Туристів атакували морські блохи, сколопендри, змії і навіть скорпіони.

Про це пише Обозреватель.

У Запорізькій області одним із цікавих курортних містечок є Приморськ.

Однак не всі знають, що більшість баз розташовані на березі – ось тільки не безпосередньо моря, а лиману. Пляж Приморська – це піщана смуга коси Обитічна, що відокремлює лиман від Азовського моря. Щоб викупатися в ньому, потрібно пройти через один із найдовших мостів (близько 400 метрів).

Головний же сюрприз таїться в лимані. Справа в тому, що прісну воду облюбували змії, про наявність яких у пансіонатах і базах відпочинку зазвичай не дуже люблять говорити.

Один із туристів, який приїхав днями із Києва в Приморськ разом із сім'єю, розповів  про свої враження.

"Куми купили поблизу дачний будиночок, ну а ми, щоб повноцінно відпочити, вирішили зупинитися у приватному пансіонаті. Вдень діти залишилися в номері з мамою, а я вирішив "влаштувати заплив". І ось я пливу, а поруч- змія! І вона когось їсть!" – розповів Олег Константинов.

За словами чоловіка, місцеві жителі розповіли йому, що змії живуть в очеретах, у лимані. А коли він сильно прогрівається, то "гадам" бракує їжі, і вони повзуть через смужку пляжу в море, де "полюють" на бичка або іншу дрібну рибку. 

Ще одна напасть, з якою зіткнулися в Україні відпочивальники, навала морських бліх. Блохи не дають спокійно купатися не тільки в Азовському морі, але і в Чорному.

Вони кусаються у воді. Через деякий час на шкірі з'являються червоні плями, іноді навіть пухирі.

"Укуси морських бліх (бокоплавів) можуть викликати не тільки алергічні реакції, а й справжній анафілактичний шок, якщо людина, наприклад, астматик. Така ймовірність дуже мала, але теоретично це абсолютно можливо", – розповів  доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри дерматовенерології та алергології НМАПО імені П. Л. Шупика Олександр Літус.

У Києві теж не без сюрпризів. В озері Редькине, в Оболонському районі, виявили водяного скорпіона.

Небезпечно купатися: на пляжі Києва помітили скорпіона

Якщо він вкусить на глибині, що перевищує зріст людини, то постраждалий може потонути. Річ у тім, що після укусу відбувається мимовільне скорочення м'язів, що схоже на судому, і людина може просто захлинутися. Також може розвинутися сильна алергічна реакція.

Нагадаємо, що румунське курортне містечко Бейле-Тушнад потерпає від нашестя голодних ведмедів. Тварини з довколишніх лісів уже розгромили кілька магазинів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація