Нестача золота і походи слідчого до сховища. Журналістка розповіла подробиці з життя убитого ювеліра Кисельова

Нестача золота і походи слідчого до сховища. Журналістка розповіла подробиці з життя убитого ювеліра Кисельова

Фото: ГУ Національної поліції в Києві

На переконання Наталії Шумак, Сергій Кисельов побачив у сховищах нестачу 400 кг золота.

У сховищах Міністерства фінансів України зберігаються тони золота, срібла, платини та кілограми дорогоцінних каменів, які є речовими доказами в кримінальних провадженнях, які роками розслідують правоохоронці. Тільки співробітники органів, що ведуть слідство, мають доступ до цієї скарбниці. Власник сотень кілограмів золота та діамантів, який багато років намагається повернути власне майно випадково дізнається, що більшість його скарбів зі сховища зникла. Йдеться про 411 кілограмів золота, тисячі каратів діамантів та інших дорогоцінних камінців, які розчинились у сейфах генералів, ідеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Так до свого вбивства стверджував обкрадений ювелір Сергій Кисельов. Його 5 березня вбили пострілом у голову. Убивця був одягнений в щось дуже подібне до поліцейської форми. Він сів на заднє сидіння Mercedes та одразу вистрілив, як каже єдиний свідок цієї історії. За неофіційною інформацією, це чоловік, який більше схожий на безхатченка, який зловживає алкоголем.

Сергій Кисельов до 2010 був власником великого ювелірного підприємства: 500 працівників, робота на 18 країн світу, яке знищили в один момент. "У 2010 році правоохоронними органами були проведені слідчі дії, під час яких з його слів було вилучено близько 500-600 кілограмів золота, три мільйони доларів готівкою та іншого дороговартісного каміння", - повідомив колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак.

Підставою для навали правоохоронців офіційно була підозра в підробці печаток, але власник називав зовсім іншу причину: "До влади прийшов Янукович. Це був 2010 рік. До мене прийшли на переговори. Я спитав що їм потрібно. Вони сказали віддати все, тому що вони перемогли", - розповідав Кисельов.

Після обшуку власник нічого не змінив протягом восьми років. Чоловік усі ці роки намагався отримати назад весь скарб, який забрали в 2010 році. Кисельов роками бомбардував правоохоронців кілограмами листів, але ніхто їх не читав. Слідство вважало, що він несповна розуму і ніхто навіть не збирався перевіряти ці версії.

Та все змінилося в один день, коли Кисельов побачив по телевізору конверти із власними діамантами. Їх повинні були мали зберігати у державному сховищі речових доказів, проте чомусь вони опинились в будинку прокурора Олександра Корнійця. Наразі він - один із обвинувачених у справі "діамантових прокурорів". Корнієць пояснював - діаманти купив в якомусь випадковому ломбарді, а Кисельова спеціально змусили опізнати цінності.

Справа діамантових прокурорів у 2015 році спричинила справжній вибух. Уперше в українській історії до високопоставлених прокурорів прийшли з обшуком оперативники СБУ. Крім діамантів тоді знайшли півмільйона доларів і кокаїн. Спочатку прокурорам Корнійцю та Шапакіну закидали хабарництво та відтискання бізнесу. Діаманти Кисельова розпочали третє за рахунком кримінальне провадження щодо цих персонажів. "Перші дві справи ми свого часу завершили і повідомили про підозру. Третя підлягала подальшому розслідуванню. Нам не дали її довести до ладу - не звільнили з органів прокуратури. Але якщо в ній копатися детальніше, вона могла призвести до неочікуваних з першого погляду результатів, зачіпаючи високопоставлених чиновників часів Януковича", - розповів колишній заступник генерального прокурора України Віталій Касько.

Саме справа діамантових прокурорів та небажання вищого керівництва держави насправді припинити корупцію в силових відомствах призвела до рапорту, який поклав на стіл голови СБУ Віктор Трепак, який був заступником голови СБУ та особисто керував операцією по затриманню діамантових прокурорів. "Зі мною розмовляв безпосередньо генпрокурор Шокін. Схиляли змінити свою позицію – в який спосіб я мав заявити, що мене ввели в оману цією справою. Треба було дискредитувати Сакварелідзе, Каська і мене", - сказав Трепак.

Дві справи проти колишніх уже "діамантових прокурорів" четвертий рік слухаються в суді. Ключовий свідок в одній з них Валентин Рак не з’являється давати покази, бо нібито лікується в психіатричній лікарні. Вбивство ювеліра Кисельова у цьому контексті виглядає більш ніж логічно. "Втрачено ключового свідка. Його свідчення, які давалися на досудовому розслідуванні, не мають жодного доказового значення, доки вони не підтверджені в суді. А в суді вже вони заслухані бути не можуть, тому що людини немає", - уточнив Касько.

Через кілька годин після вбивства Кисельова речник Генпрокуратури заявив – той не був свідком у справах діамантових прокурорів та не мав до них жодного відношення, хоча ця версія повинна бути розглянута серед ключових.

ТСН.Тиждень розшукала людину, яка знала загиблого краще багатьох інших, і переконує: він міг загинути, бо захотів повернути все, що мало лежати у сховищі речових доказів. Вкрадені діаманти на цьому фоні - мізерні копійки. "Чому вони забігали та заметушилися – не тому, що він був ключовим свідком у справі діамантових прокурорів, а тому, що почав діставати зі сховища свої цінності. Обсяги нереально великі. І це приваблювало всіх", - вважає журналістка Наталія Шумак, яка протягом трьох років розслідувала масштабні розкрадання скарбів із державних сховищ речових доказів. Коли Кисельова після впізнання власних діамантів пустили в сховище, то він побачив, що дуже багато золота та каменів просто розчинилися в повітрі.

"Вони пішли до сховища і зафіксували факт нестачі близько 400 кілограмів золота", - пригадав Трепак.

До мішків із скарбами Кисельова мали доступ обмежене коло людей. Найчастіше ці речові докази відвідував слідчий Валерій Коновод – з 2012 року він багато разів приходив і брав із мішків коштовності нібито на експертизу. Цікава деталь – цей слідчий звільнився із МВС і перейшов до столичної прокуратури в безпосереднє підпорядкування Олександра Корнійця, в якого потім і знайшлися діаманти. Ще частину дорогоцінних ікон та годинників із заводу "Агат" правоохоронці знайшли при під час обшуку в міліцейського генерала Коряка, який після Майдану втік із країни. Все свідчило – це була спланована система розкрадання коштовностей правоохоронцями часів Януковича. Більшість із причетних до цієї схеми досі не покарані і намагаються захищати Шапакіна та Корнійця.

Але викрадені зі сховища цінності важили не так багато в порівнянні із можливістю забрати у Кисельова весь скарб. "Кисельов завжди наголошував на тому, що хоче забрати цінності, але поки вони в державному сховищі, він почувався у безпеці. Розумів, що, коли він почне їх забирати почнеться на нього полювання. Він казав, що його в будь-який момент можуть прибрати", - розповіла Шумак.

Ювеліра вбили, коли він забрав із сховища майже всі мішки із ще нерозкраденими у нього скарбами.

Станіслав Ясинський

Причиною резонансного вбивства ювеліра Кисельова могло стати полювання за його скарбами

Причиною резонансного вбивства ювеліра Кисельова могло стати полювання за його скарбами

Повʼязані теми:

Наступна публікація