"Знищення української церкви". Окупанти у Криму захоплюють єдиний собор ПЦУ

"Знищення української церкви". Окупанти у Криму захоплюють єдиний собор ПЦУ

Фото: Associated Press

Архієпископ Климент вважає це політичною помстою.

 Окупанти вимагають від управління Кримської єпархії ПЦУ звільнити приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі, чим фактично знищують українську церкву на півострові.

Про це розповів архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент на прес-конференції "Знищення української церкви в окупованому Криму", передає Укрінформ.

За його словами, 5 лютого 2019 року "Міністерство майнових та земельних відносин Республіки Крим" надіслало управлінню Кримської єпархії лист з додатковою угодою про розірвання договору 2002 року з українським Фондом майна.

Так, на підставі цієї угоди управлінню Кримської єпархії передали 1,4 тисячі кв.м приміщення на вулиці Севастопольській, 17а у Сімферополі під кафедральний собор і управління єпархії, поінформував архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент.

Він повідомив, що після окупації Криму Росією від єпархії неодноразово вимагали перереєстрації, стверджуючи, що це стане гарантією переукладання всіх угод, підписаних раніше.

Але архієпископ впевнений, що угоди були б розірвані навіть за умови перереєстрації. Останні події, підкреслив він, підтверджують думку про те, що підстави виселення церкви – суто політичні і пов'язані з формуванням помісної Православної церкви України.

"Я вважаю, що це є політична помста для знищення української церкви на території Криму", - наголосив архієпископ.

Він нагадав, що перша серйозна спроба захопити приміщення сталася 31 серпня 2017 року, коли судові пристави вилучили 110 кв.м площі першого поверху, а решту приміщень на поверсі, крім туалету і кабінету архієпископа, опечатали.

Якщо буде ліквідовано Кафедральний собор, вважає Климент, вісім парафій, які розташовані у сільській місцевості, теж припинять свою діяльність.

"5 лютого нам дали листа. До 20-го ми повинні підписати угоду, що віддаємо приміщення в розпорядження міністерства майнових відносин Криму, плюс десять днів на виселення – тобто у перших числах березня я повинен залишитися на вулиці. Я не знаю, куди виносити майно", - наголосив архієпископ.

Для церковних громад, що перейшли до ПЦУ, буде спрощено механізм їх реєстрації

Для церковних громад, що перейшли до ПЦУ, буде спрощено механізм їх реєстрації

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній Церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Вселенського патріарха Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату, УАПЦ, митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради була перейменована в РПЦ

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Запорізькій області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація