Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
"Золотий" борщ: через примхливу погоду в Україні неврожай на овочі, котрі здорожчали вдвічі

Спекотне літо і стрімке похолодання "вбили" моркву, буряк та інші коренеплоди.

Борщ в Україні подорожчав, бо ціни на моркву, буряк, цибулю зросли. Овочі сьогодні коштують чи не вдвічі дорожче, ніж торік, а єдиним винятком є картопля, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Співачка Солоха приїхала на ринок по продукти для борщу, кріп і петрушка впадають в око першими. Лимони є в сусідньому павільйоні. Грошей із віп-клієнтки про всяк випадок не беруть. "Лимончики подарували – приємно. Недарма одягла червоний плащ", - каже вона.

ВідеоБорщ подорожчав: ціна на овочевий набір побила черговий рекорд

Коренеплоди сьогодні коштують чи не вдвічі дорожче, ніж торік. Єдиний виняток - картопля. Чому овочі дорожчають, і скільки сьогодні вартує українська страва номер один - рахували журналісти ТСН. 

Борщ подорожчав: ціна на овочевий набір побила черговий рекорд

До червоного плаща Солоха взула зелені підбори, але на продавців грибів усе це не діє. Сто грамів білих сушених - 200 гривень. Далі в списку олія та спеції. Коренеплоди співачка лишає наостанок. "Розумієте, у нас борщ вегетаріанський", - пояснює вона відсутність сала і м’яса.

Загалом продукти для вегетаріанського борщу обходяться в 450 гривень. Сама лише морква вже коштує 18 гривень за кілограм, хоча за сто кілометрів від базару, з поля, її відпускають по 8 грн.

На Житомирщині фермерам пощастило: морква ціла й неушкоджена. Цього сезону це радше виняток. Літня спека і різке похолодання зі зливами зробили більшість українського врожаю схожим на морквини в руках Тетяни Смирнової. "Як ми бачимо на прикладі цієї моркви, вона тріскається. Саме через те, що були нестандартні погодні умови, ми вже бачимо на ній тріщинки. Така морква не буде зберігатися довго", - висновки не тішать.

Саме через неврожай коренеплоди подорожчали вдвічі порівняно з минулим роком. Єдиний виняток – картопля. Її на ринку стільки, що ціна не змінилася взагалі. Для фермера Миколи це погана новина: картоплі в нього 300 гектарів, а буряка - лише 5. Із поля він виїде по 6 гривень за кілограм.

Дійшла справа до буряку і в Солохи – на кухні столичного ресторану. "Коли чоловік приходить з роботи, а жінка така гарна на підборах йому щось готує. Перший рік шлюбу я так робила, а потім вже все – втомилася", - зізнається вона. Співачка смажить моркву і переходить до перцю й цибулі. Згодом вона додає лимон і вже зовсім дивина – оливки. "Так у нас же вегетаріанський борщ – пісний", - пояснює вона.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Залиште свій коментар

Вибір редакції