Зона відчуження біля ЧАЕС переживає туристичний бум після серіалу "Чорнобиль"

Зона відчуження біля ЧАЕС переживає туристичний бум після серіалу "Чорнобиль"

Фото: unsplash.com

Британсько-американське кіно збільшило кількість охочих на власні очі побачити місце трагедії.

Збільшення кількості бажаючих потрапити на екскурсію до зони відчуження навколо ЧАЕС фіксують туристичні компанії. Для клієнтів уже навіть розробили спеціальні тури по місцях, які зображені у драмі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перед контрольним пунктом Дитятки із самого ранку утворюється черга з автобусів. Перед в’їздом туристи вишиковуються у чергу за сувенірами – купують усе: магніти, кухлі, футболки, аби там лише було намальоване щось із Чорнобиля. Британець Менні – керівник агенства, що займається організацією розважальних заходів. Він приїхав на оглядини і планує возити сюди земляків із королівства. "Це, ймовірно, один з найбільш захоплюючих напрямків у 2019 році", - зізнається він.

Поки іноземці лише розмірковують, українські бізнесмени не втрачають часу підзаробити на популярності серіалу і вже організували тур місцями, які зображені у серіях. Прип'ять – перше, що організатори планують показати туристам, пожежна частину із гуртожитком поблизу неї. Саме звідси 26 квітня вночі виїжджали пожежні розрахунки до атомної станції. Нині у приміщеннях вже нічого не лишилося – невідомі розтягнули навіть речі пожежників із підвалу медчастини, попри те, що вони були заражені радіацією. Заходити усередину будівель фахівці не радять: по-перше, територія радіаційно небезпечна, по-друге, є загроза обвалу. У Прип'яті таких будівель чимало.

Вулиця, де начебто стояли герої фільму – жителі Прип’яті – о 1:30 ночі та спостерігали за загравою на станції, існує, але такого моменту в реальності не було. Він – вигадка авторів серіалу. Екскурсоводи переконують, що серед ночі людей на вулиці в такій кількості бути не могло. На станції – бункер, у якому дійсно в 1986 році збиралася інформація та передавалася до Москви. Колишній керівник парткому ЧАЕС Сергій Парашин – живий свідок тих подій. "Директор узяв ключі, ми спустилися в це приміщення. У керівництво не було уявлення, що сталося", - пригадує він.

Сергій Мирний – один із тих, хто після аварії прочісував територію з дозиметрами, аби виявити, де найбрудніше. Він переконує, що в серіалі життя його взводу зображене не так, як було насправді. "Він абсолютно не відображає тої атмосфери, того настрою, що панував", - каже очевидець. Однак побоювання, що туристи після кіно будуть розчаровані справжнім Чорнобилем, усі відкидають: "Реальність Чорнобильської зони перевершує всі сподівання туристів".

Попит на тури за мотивами серіалу справді зростає. "Нам зараз кожен тур треба коригувати під серіал. Будуть такі, які задаватимуть питання: слухайте, я ж дивився. А як воно було насправді", - каже  засновник туристичної фірми Ярослав. У музеї Чорнобиля в Києві на юрбу фанатів серіалу ще чекають, але запевняють, що можуть розповісти не менше цікавих подробиць, аніж працівники зони відчуження. Там також міркують над спеціальною екскурсією – дослідження катастрофи мовою документів.

Невдовзі глядачі телеканалу 1+1 побачать міні-серіал про Чорнобиль у телеефірі. А от чи зупиняться автори на п’яти серіях? На центральнй площі Прип'яті ми помітили оператора з камерою, квадрокоптер та супутникову трансляцію. Фахівці, які цим займаються, натякають, що кадри, які вони знімають, можуть бути кадрами і для HBO.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація