Сутички на харківському ринку "Барабашово": затримано півсотні осіб, відкрито кримінальну справу

Сутички на харківському ринку "Барабашово": затримано півсотні осіб, відкрито кримінальну справу

Фото: hk.npu.gov.ua

Зросла кількість постраждалих.

Після сутичок на території ринку "Барабашово" в Харкові, які сталися вранці 27 лютого, п'ять осіб зазнали травм, ще понад півсотні - затримала поліція. Конфлікт спалахнув між підприємцями і молодиками, що приїхали з комунальниками для демонтажу однієї з конструкцій. За фактом сутичок поліція вже відкрила кримінальне провадження, про це у сюжеті ТСН.19:30.

Конфлікт розгорівся вранці близько 11-ї години між підприємцями, які проти будівництва дороги через ринок, і молодиками, котрі приїхали разом з комунальниками нібито демонтувати вхідну арку на ринок.

"Один з цих зелених взяв балон і прямо в очі. "Швидка" приїхала, обробила. І до нині це око не бачить", - каже один із учасників конфлікту.

Під час сутички невідомий все ж підпалив арку з написом "Барабашово". Після цього на ринок приїхав мер Харкова Геннадій Кернес. Він намагався поговорити з підприємцями, але ті його слів не взяли до уваги.

Двоє шпиталізованих і пів сотні затриманих: як на території ринку у Харкові чубилися за дорогу

Двоє шпиталізованих і пів сотні затриманих: як на території ринку у Харкові чубилися за дорогу

"Це ніщо інше, як протистояння господарів ринку з містом. Сьогодні комунальні служби виконували припис. Все було узгоджено з правоохоронцями", - каже міський голова Харкова.

Тим часом, підприємці кажуть, що частина нової дороги, проєкт якої ухвалила міськрада минулого року, проходить просто посеред ринку. І за їх словами, вона знищить тамтешній бізнес.

"Ця дорога, яка без переходу, без світлофора, вбиває увесь торговий центр. На сьогодні це 60 тисяч робочих місць. Харків не витримає вантажу в 60 тисяч безробітних", - зазначає Сергій Зайцев , прессекретар ТЦ "Барабашова".

У результаті сутичок поліцейські затримали 53 особи. Їх опитують слідчі. На сайті поліції вказано, що на місці фахівці жодних вибухонебезпечних предметів не виявили. Цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Голова обласної поліції, тим часом, каже, що на місці сутички знайшли палиці, травматичний пістолет і страйкбольну гранату.

"Найімовірніше, перед тим, як їх затримували, ці хулігани, поскидували це озброєння. І вже доставлені без спецзасобів. Але я повторюю, у нас є відео", - повідомив Валерій Сокуренко начальник головного управління національної поліції в Харківській області.

Нагадаємо, у четвер, 27 лютого, у Харкові на ринку "Барабашово" спалахнула сутичка. За попередніми даними, конфлікт виник між ініціативною групою підприємців ринку і групою людей, які прибули для демонтування арки на в’їзді до ринку, а також інших об’єктів. Під час сутички також були повалені обмежувачі біля трамвайних колій та підпалена рекламна арка. 

Як відомо, влітку минулого року на ринку "Барабашово" у Харкові стався схожий конфлікт між представниками "Національного корпусу" та ветеранами АТО. Останні стали на захист свого побратима-підприємця, якого "Нацкорпус" не пустив до орендованого приміщення.

Під час сутички постраждав оператор Вадим Макарюк, який знімав матеріал про бійку, коли його атакували представники "Нацкорпусу". Постраждалий розповів, що кілька нападників бігли за ним, а потім били ногами. Також вони розтрощили його відеокамеру і забрали карту пам'яті з відзнятим матеріалом.

Загалом у сутичках на "Барабашово" постраждали дев'ятеро осіб.

Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація