Зсув пошкодив будинки у Чернівцях і залишив людей без світла, води і газу

Зсув пошкодив будинки у Чернівцях і залишив людей без світла, води і газу

Зсув пошкодив будинки у Чернівцях і залишив людей без світла, води і газу

Мешканці будинків не поспішають відселятися у тісні гуртожитки.

Тиждень без світла, води, газу, та як на пороховій діжці, животіють мешканці трьох будинків у Чернівцях на вулиці Золочівській. Іхнє помешкання пошкодило зсувом – потріскалися стіни, просіла підлога та повибивало шибки. Рятувальники відрізали всі комунікації, а чиновники запропонували людям переселитися в гуртожиток. Ті ж відмовилися, кажуть, єдине, що просять – укріпити ґрунт, аби зсув не зруйнував їхні будинки остаточно.

Зсув грунту утворив щілину довжиною майже у чотириста метрів, проте експерти кажуть, це тільки її видима частина. Припускають, шо на глибині все може бути набагато серйозніше.

Не до жартів було першого квітня Олесі Рудаковій. Жінка прокинулася від того, що почула, як руйнується її будинок.

За лічені хвилини половина будинку просіла на двадцять сантиметрів. Сім'я вискочила на вулицю. Виявилося - зсув пошкодив ще два сусідніх будинки – тріщина буквально розпорола городи та фундаменти.

Рятувальники відразу відключили світло, газ та водопостачання. Тож мешканці пошкоджених будинків вже тиждень живуть без них.

Науковці пояснюють, що за двадцять років ніхто не досліджував процеси у грунті, тож передбачити наслідки неможливо. Якщо зсув не зупинити, ситуація стане критичною.

"Ситуація визріває, але коли вона визріє – це може статися через тиждень, може статися через півроку. Цього сьогодні не скаже ніхто. Запобіжних методів ніхто зараз не вживає", - каже керівник Чернівецької філії ПАТ "Геотехнічний інститут" Василь Полевецький.

Мешканці пошкоджених будинків звинувачують цегельний завод, який розробляє кар'єр у двохсот метрах від житлових будинків. Проте експерти кажуть – крім кар'єр, причиною могли стати і грунтові води, і навіть протікаюча каналізація. Чиновники ж поки що вирішують, що робити.

"Все буде залежати від того, яка ділянка того, можливо буде залучатися кошти резервного фонду на проведення якихось заходів, в тому числі і відселення мешканців і надання житла", - розповідає директор департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Сергій Погорений.

Але поки пропонують лише тимчасове переселення у гуртожиток. Утім, змінити будинки на кімнати по 15 квадратних метрів люди відмовилися.

"Там кажуть вночі починають випивати, сваритися. Я інвалід другої групи, в мене астма, на шо мені зараз швидка за швидкою, чи там мене вб'ють нерви, то вдома може стіни убережуть", - каже мешканка пошкодженого будинку Надія Рудакова.

Міськарада обіцяє ухвалити рішення щодо пошкодженних будинків відразу після результатів експертиз. Люди ж сподіваються – до того часу їхні будинки ще вистоять.

Рада Чернівців ухвалить рішення щодо пошкоджених зсувом будинків після експертиз

Рада Чернівців ухвалить рішення щодо пошкоджених зсувом будинків після експертиз

Повʼязані теми:

Наступна публікація