Звільнених з полону тимчасово селитимуть в санаторії і шукають їм роботу в регіонах

Звільнених з полону тимчасово селитимуть в санаторії і шукають їм роботу в регіонах

Фото: Офіс президента України

У багатьох немає документів

Більшість звільнених із полону бойовиків українців не мають куди повернутися додому - їхні оселі залишились на окупованих територіях. Про це вони розповіли ТСН. Медичне обстеження лікарі вже майже закінчили, і пацієнтів вже готові виписувати.

«Оговтуємось, усвідомлюємо, що ми дома. Буває такий стан, що наче увісні це все відбувається», - каже один зі звільнених Роман.

Ще тиждень тому вони були у застінках колонії так званої «ЛНР», нині, кажуть, насолоджуються повітрям свободи. Із колишніми полоненими Анатолієм Семиренком та Романом Коркішком журналісти зустрічаємось на ґанку столичної лікарні Феофанія - сюди після обміну доправили звільнених цивільних. Військових повезли до військового шпиталю.

Лікарі розповіли, що обстеження звільнених полонених вже майже закінчили, і здоров'ю більшості ніщо не загрожує. Потрібна буде реабілітація, але нагальне питання до соціальних служб, адже багатьом нікуди повернутися додому. Їхні оселі залишилися на тимчасово окупованих територіях. «90 відсотків пацієнтів ми готові відпускати протягом наступного тижня», - кажуть лікарі.

На волі, але без дому: більшість звільнених із полону українців не мають куди повернутися

На волі, але без дому: більшість звільнених із полону українців не мають куди повернутися

«У мене там все залишилися - батьки, родина. Місце, де жити, працювати. Тут немає нічого поки», - каже Роман.

Їх обох бойовики так званої «ЛНР» фактично викрали, і звинуватили у співпраці з українськими спецслужбами. «Мені одягли мішок на голову, дістали все з кишень, помістили в автомобіль і відвезли», - пригадує Анатолій.

Анатолій не бачив рідних вже понад три роки - мама і бабуся живуть на підконтрольній Україні території, та на окуповану частину не приїжджали. Роман у колонії мав короткі побачення із дружиною. Жінка із двома дітьми досі на окупованій території. «Донька бачила мене лише на фото», - шкодує Роман.

Вони і ще десятки звільнених тепер міркують: як бути далі, після виписки із лікарні. За ці дні до них навідувались працівники міністерства з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. Кажуть: готові стати до роботи не лише за фахом, а й до тієї, яка дозволить себе забезпечити. Чиновники обіцяють у цьому допомогти. «Людина все життя працювала слюсарем, ми безумовно шукаємо, щоб людина була забезпечена і роботою і житлом. Основна проблема - це відсутність документів -паспортів ідентифікаційних кодів. Із 65 цивільних осіб документи є у 10», - кажуть чиновники.

У міністерстві кажуть, одразу після виписки із лікарні тим, у кого немає житла пропонують проживанні у санаторії, під Києвом. Туди сьогодні вже переїхав один із колишніх бранців. Жити там і проходити реабілітацію можна буде близько місяця, а поки - чиновники шукатимуть роботу та житло у регіонах, де забажають звільнені із полону. У найближчі тижні їм також обіцяють виплатити по 100 тисяч гривень допомоги. Роман зізнається, ще однією мрією - його і багатьох інших, є якнайшвидше перевезти з окупованої території своїх рідних.

Виписати всіх звільнених полонених лікарі готові вже до 8 січня.

Кореспондент Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація