Заборона на споживання електронних сигарет в Україні: інтереси бізнесу чи права вейперів?

Заборона на споживання електронних сигарет в Україні: інтереси бізнесу чи права вейперів?

Популяризація екологічно толерантного способу "пустити пар" не залишається без уваги можновладців: на їхню думку, вейпінг не такий вже й нешкідливий, а тому повинен строго регламентуватися законом. Чи "страшні" ЕСДН (електронні системи доставки нікотину) так, як їх нам "малюють"?

За останні кілька років в Україні майже на 30% зріс вейпінг (використання електронних сигарет). Тенденція свідчить про підвищення інтересу споживачів до альтернативних — "бездимних", — джерел тютюнопаління.

Популяризація екологічно толерантного способу "пустити пар" не залишається без уваги можновладців: на їхню думку, вейпінг не такий вже й нешкідливий, а тому повинен строго регламентуватися законом. Чи "страшні" ЕСДН (електронні системи доставки нікотину) так, як їх нам "малюють"?

На думку опонентів аудиторії, яка представляє інтереси охорони здоров'я, за бажанням врегулювати питання законодавчим механізмом стоять лобісти, яких в більшій мірі хвилюють комерційні інтереси тютюнових компаній. Їх побоювання аргументовані: з підвищенням попиту на вейпінг падають продажі звичайних сигарет, а це, з погляду бізнесу, економічно "неприємно".

Нічого, крім бізнесу?

Чим активніший попит на електронні сигарети — тим конструктивніша реакція світової спільноти, яка не завжди лояльна до тенденцій вейп-ринку. Серед радикалів — США і деякі країни Західної Європи, які виступають за найсуворішу сертифікацію.

У Великобританії вважають, що споживання електронного аналога сигарети повинен дозволяти виключно лікар, а продавати товар зобов'язані виключно за рецептом. Дивна точка зору, адже тільки в Сполученому Королівстві від активного тютюнопаління на рік помирає близько 100 тис. осіб, а з впровадженням вейпінгу цю статистику можна було б істотно знизити.

У Франції діяльність вейп-шопів оподаткували: згідно з указом 2016 року, власники магазинів, де продаються електронні сигарети і супутні аксесуари, зобов'язані вносити до держскарбниці збір приблизно 300 євро за кожен вид товару.

Навіть в Китаї (країні, яка займає лідерські позиції на виробничому ринку вейпінгу) під забороною виготовлення і реалізація рідин, що містять нікотин.

"І дим вітчизни ...": тенденції України

Законопроектом № 4507, зареєстрованим у ВР навесні 2016 року, в Україні передбачено ряд змін в актах держрегулювання виробництва і збуту тютюну і електронних сигарет, щоб знизити до них інтерес.

Згідно тексту пояснювальної записки, маркетинг вейпінгу породжує бажання закурити традиційні сигарети.

В якості аргументів по деяких позиціях наводяться результати досліджень американських вчених, які вивчають ринок аромарідин з різними смаками. Втім, питання "шкідливий чи корисний вейпінг?" так і не вирішено.  

Заплановані коригування законодавчої бази:

•     Відвантаженням товарів, що експортуються електронних сигарет будуть займатися фірми, які отримали відповідну ліцензію і оформили митну декларацію.

•     Ліцензуватися будуть всі торгові точки, які реалізують електронні сигарети та аксесуари.

•     Вартість ліцензії на продаж електронних сигарет в роздріб: 2 тис. грн за торгове місце в місті і 250 грн — в селищах і селах.

•     У продаж будуть допущені тільки електронні сигарети, які пройшли ліцензування.

•     Сертифікуватися будуть курильні аромарідини з різними смаками (мед, кокос, кориця, шоколад, ваніль, кава і т. д).

•     Табу на виробництво (крім експорту) і реалізацію баків для заправки об'ємом від 2 мл, ємностей з курильної рідиною — від 20 мл.

•     Повна заборона на виготовлення і реалізацію рідин, що містять нікотин, з часткою від 20 мг/мл.

•     Заборона на споживання електронних сигарет в загальнодоступних місцях.

•     Адміністративне покарання та серйозні штрафні санкції за порушення процедур і норм, що піддаються ліцензуванню, аж до конфіскації товарів і виручки від їх реалізації.

На думку експертів, прийняття законопроекту істотно обмежить комерційну діяльність дрібних гравців ринку, адже багато спеціалізованих магазинів просто припинять свою комерційну діяльність.

Економічна навантаження, в результаті, ляже на покупця, оскільки ціна електронних сигарет аргументовано зросте.

Чи буде захищений обиватель від неякісної продукції? Прогнозувати "чорний" ринок досить важко. Очевидно і те, що вибирати доведеться з малого, оскільки конкуренція в сегменті помітно зменшиться.

Те, що доля закону залишається на стадії проекту, свідчить про неготовність України приймати в своє правове поле ринок електронних сигарет. Чи надовго?

Наступна публікація