Політологи про призначення Порошенком голів ОДА: цінується лояльність і кваплять вибори

Політологи про призначення Порошенком голів ОДА: цінується лояльність і кваплять вибори

Політологи прокоментували призначення Порошенком нових голів ОДА / Фото: Reuters

На думку експертів, головам південних областей наразі нічого не загрожує.

Політологи прокоментували ТСН.ua сьогоднішні призначення президентом Петром Порошенком голів обласних адміністрацій.

Так, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, який був призначений ще 15 березня в.о. президента Олександром Турчиновим, на думку політолога Вадима Карасьова, показав лояльність до влади і тому був затверджений на цій посаді. Таку думку розділив і політолог Віталій Бала.

"Що стосується інших (новопризначені Андрій Троценко та Андрій Путілов на посади голови Івано-Франківської та Херсонської ОДА відповідно, - ред.), то зрозуміло, що президент там, де може, намагається призначати своїх губернаторів. Крім того, треба зараз укріпити губернаторів для того, щоб вибори проводити, щоб вони відбулися і були більш-менш контрольовані", - додав Вадим Карасьов.

Коментуючи заяви радника президента Юрія Луценка про те, що Порошенко начебто думає над зміною голів ОДА на Півдні України, експерти зауважили, що наврядчи їм зараз загрожує втрата посади.

"Наврядчи це стосується Вадима Мерікова, оскільки він тільки був призначений (на посаду голови Миколаївської ОДА 20 липня, - ред.). Це стосується скоріше Ігора Палиці (голова Одеської ОДА, - ред.). Але, враховуючи специфіку регіона..., там був знайдений компроміс: людина президента Олексій Гончаренко став головою облради, а попередній голова ради вимушений був "добровільно" піти у відставку, і губерантором лишився Палиця. Сьогодні ніякої необхідності міняти Палицю там немає, тому що там усе, що міг президент, з точки зору закріплення своїх позицій, він зробив: добився обрання головою облради Гончаренка", - зазначив Карасьов.

У свою чергу Віталій Бала зауважив, якщо губернатори справляються із проросійськими загрозами, то немає сенсу їх змінювати.

Нагадаємо, що раніше Порошенко призначив в.о. голови Львівської ОДА вченого, який раніше працював на кафедрі економічної теорії Львівської комерційної академії.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація