У Раду можуть потрапити понад сто корупціонерів та прихильників "диктаторських законів"

У Раду можуть потрапити понад сто корупціонерів та прихильників "диктаторських законів"

До Ради знову йдуть "старі обличчя" / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Активісти вимагають переглянути виборчі списки і виключити з них одіозних депутатів.

До Верховної Ради намагаються потрапити понад сто скандально відомих політиків та фігурантів корупційних справ.

Так, дослідивши список кандидатів у народні депутати, було визначено, що мінімум 78 осіб є фігурантами корупційних скандалів і 55 депутатів, які голосували за "диктаторські закони" 16 січня, йдеться на сайті руху "Чесно".

"Голосування за "диктаторські закони", коли запроваджувалася кримінальна відповідальність за наклеп, за екстремістську діяльність, якою вважалося наявність шин у багажнику, є люстраційним фактором в українській політиці. Люди, голоси яких були під законами від 16 січня, не повинні повернутися в парламент", - переконаний активіст руху, представник Інституту медіаправа Тарас Шевченко.

За даними руху, щонайменше 33 кандидати балотуються як самовисуванці. У партійних списках найбільше тих, хто голосував за диктатуру, має КПУ – 12, у партії Тігіпка "Сильна Україна" їх дев'ять, від "Блоку Петра Порошенко" по 206 округу іде Владислав Атрошенко, який теж причетний до законів 16 січня.

Водночас, за даними журналістських розслідувань, у списках партій чимало корупціонерів. Так, у "Батьківщині" їх 13 (зокрема, рух "Чесно" називає і прізвище лідера партії Юлії Тимошенко, - прим.ред.), у президентському "Блоку Петра Порошенка" та "Народному фронті" Яценюка по вісім осіб, шестеро з "Опозиційного блоку" - скандально відомі Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Михайло Добкін, Нестор Шуфрич, Наталя Королевська та Тетяна Бахтеєва, в партії "Сильна Україна" знайшли лише чотирьох, у КПУ – трьох, по двоє у "Громадянській позиції" Гриценка та "Радикальній партії" Ляшка. Лише одного корупціонера виявили у списку "Свободи".

Активісти вже звернулися до лідерів політичних сил, аби вони переглянули виборчі списки. "Ще не пізно позбутися баласту старої корумпованої системи, очиститися і виключити зі списку всіх кандидатів, які є одіозними", - наголосила представниця громадської організації "Центр UA" Інна Борзило.

У партіях поки що не відреагували на звернення. Водночас у Комітеті виборців України журналістські розслідування назвали непереконливим аргументом, пише Deutsche Welle.

"Офіційної доказової бази немає. Якщо судових заборон немає, не під слідством, то кожен може обирати і бути обраним за будь-якої системи: чи за партійними списками, чи по мажоритарним округам", - зауважив експерт КВУ Андрій Линик.

Нагадаємо, соціологи розповіли, які п'ять партій можуть пройти у Раду.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація