Голова Пентагону змінив позицію щодо постачання F-16 для України минулого місяця - NYT

Голова Пентагону змінив позицію щодо постачання F-16 для України минулого місяця - NYT

F-16 стануть серйозним оновленням ресурсів і можливостей ВПС України. / Фото: Associated Press

Раніше Білий дім, діючи за порадою високопоставлених чиновників Пентагону, чинив опір.

Міністр оборони США Ллойд Остін почав ініціювати зміни в адміністрації президента Джо Байдена щодо початку навчання українських пілотів на винищувачах F-16 минулого місяця.

Про це повідомляє New York Times з посиланням на представника оборонного відомства США.

У повідомленні вказується, що після проведення 21 квітня чергового засідання у форматі "Рамштайн" повернувшись до Вашингтона, пан Остін сказав високопоставленим посадовим особам адміністрації Байдена, що настав час змінити позицію щодо тренувань і принаймні піти на те, щоб дозволити іншим країнам надавати літаки Україні. Літаки F-16 стануть серйозним оновленням ресурсів і можливостей ВПС України.

Після того, як Росія вторглася в Україну майже рівно 15 місяців тому, офіційні особи в Києві неодноразово закликали надати військові літаки для подолання російської переваги в повітрі.

Але Білий дім, діючи за порадою високопоставлених чиновників Пентагону, чинив опір. Занепокоєння полягало в тому, що ці літаки можуть бути використані для ураження цілей у глибині Росії, що потенційно спонукає Кремль посилити свій напад на Україну.

Представники Пентагону також заявили, що інша зброя, особливо та, яка використовується для протиповітряної оборони, потрібна більш терміново, і що висока вартість F-16 — до 63 мільйонів доларів кожен, залежно від моделі — може означати, що інше озброєння та запаси будуть потрібні, не зможуть постачатись.

Пізніше Пентагон змінив позицію, як і щодо надання Україні американських танків M1 Abrams. Остін отримав одностайну згоду від високопосадовців Байдена з питань національної безпеки, сказав представник оборонного відомства.

Напередодні саміту G7 минулого тижня Остін офіційно рекомендував Джо Байдену дозволити союзникам навчати українців і передавати свої літаки.

Зазначається, що F-16 не відіграватимуть жодної ролі в очікуваному контрнаступі України, оскільки підготовка займе кілька місяців.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що федеральний уряд Німеччини розглядає варіанти підтримки коаліції країн, що планують навчати українських пілотів керуванню винищувачами F-16

Крім того, ми раніше інформували, що радник міністра оборони Юрій Сак заявив, що Нідерланди можуть стати першою країною, яка передасть Україні винищувачі F-16.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація