Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Авокадовий бум: які небезпеки приховує екзотичний фрукт та як його правильно обирати

За рік українці з’їдають 2,5 тисячі тонн авокадо

Екзотичний фрукт авокадо раптово увірвався в раціон українців. У ньому присутні близько 11 вітамінів та 14 мікроелементів. Своєю популярністю фрукт завдячує модою на здорове харчування та більшою доступністю.

На прилавку продавця Ігоря авокадо вже близько 30 років. За його словами, ввозити його почали з 1995-го року і спочатку покупці дивились на фрукт з осторогою. "Зараз більше купляють. В день – коробочка. Штук 20 продаємо. Є такі люди, що й по 10 штук одразу беруть", - розповідає продавець.

Авокадо останніми роками стало не лише популярним, але й доступнішим за ціною. На прилавках можна знайти до десяти сортів фрукту, різних за формою, розміром та кольором. У супермаркетах середня ціна становить близько 20 гривень. За рік українці з’їдають 2,5 тисячі тонн авокадо. А своєю популярністю фрукт завдячує моді на здорове харчування.

Донедавна було відомо лише про користь авокадо, але останні висновки американських дослідників змушують споживати цей фрукт з більшою обережністю. Дієтологи радять добре чистити фрукт, оскільки дуже близько до м’якоті – у шкірці та кісточці плоду – містяться небезпечні токсини. А окремі сорти авокадо їсти взагалі небезпечно.

"Авокадо досить таки агресивний продукт. Може викликати важку алергічну реакцію, розлади кишечника, інтоксикацію печінки", - розповідає дієтолог Олександр Кущ. За його словами, люди, у раціон яких раніше авокадо не входив, частіше скаржаться на розлад шлунку, а мексиканський авокадо спричиняє його найчастіше.

Не слід також вживати фрукт і при дієтах, адже в ньому міститься досить багато жирних кислот – у 100 грамах до 212 калорій.

Та попри деякі небезпеки, авокадо може принести організму величезну користь, якщо його правильно споживати та обирати. "Має бути м’яке. Якщо ось так потрясти – чути як в середині стукає кісточка. Якщо вона дзвенить, то це, вважайте, стигле авокадо", - розповідає продавець Валерій. За його словами, темне авокадо корисніше, але швидко псується.

Авокадо чудово поєднується з овочами, сиром та морепродуктами. Також воно є незамінним інгредієнтом салатів та різноманітних заправок. "Авокадо безумовно прекрасно поєднується з рибою, білими сирами, зеленню. І за складом і за смаковими якістю авокадо дуже добре комбінується з цими продуктами", - підкреслює дієтолог. Ніжна м’якоть цього фрукту за своїми властивостями схожа на вершкове масло, тому її можна навіть просто їсти з сіллю або іншими спеціями.

Також фрукт є досить цінним для вегетаріанців. Він може замінити м’ясо та яйця. Щоправда, авокадо краще не піддавати термічним обробкам, оскільки всі його корисні властивості краще розкриваються у сирому вигляді.

ВідеоПоради дієтолога. Авокадо

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції