Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Безневинний глютен. Супрун розвінчала міф про шкоду клейковини

Не існує досліджень, які підтверджують користь безглютенових продуктів.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі. У цьому переконана виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, якщо немає жодних медичних підстав - не варто експериментувати зі специфічними дієтами.

"Одна з дієт передбачає повну відмову від продуктів з вмістом глютену або їхню заміну на безглютенові. Аргументи такі, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді. Або, що на безглютеновій дієті худнуть. Або просто почуваються краще і здоровіше", - розповідає Супрун в Facebook.

Вона нагадала, що глютен - це запасний білок, який міститься в зернах злаків. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в‘язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути. 

"Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, то це не зашкодить рівно нічим 99% з нас. Так само безпечно ми їмо м‘ясо або яйця, які також містять білок", - стверджує очільниця МОЗ.

Однак, є 1% людей на планеті, яким їсти глютен небезпечно. Це пов‘язано з аутоімунною хворобою - целіакія. Діагностувати цю недугу можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією. 

"Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом. Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи - залізо, фолієву кислоту, тощо. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену. Тому єдиний спосіб для них вживати той великий асортимент каш, макарон, випічки, який зазвичай їдять люди, це купувати ті ж самі продукти, але без глютену. Або взагалі від них відмовитися", - написала Супрун.

Своєю чергою, Супрун зауважила, що люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки - ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита. Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

"Переймаючись глютеном у складі, окрім цільнозернових злаків люди припиняють їсти печиво, сосиски, білий хліб, кетчуп тощо. Ці продукти, окрім безневинного глютену, містять і досить небезпечні трансжири, консерванти та цукор. Проте варто усвідомлювати різницю - відмовляючись від них люди почуваються здоровіше саме через те, що не їдять всі вищеперелічені складники, а не глютен", - повідомила в. о. міністра охорони здоров'я.

Не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії, переконана Супрун.

Раніше в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун запевнила, що цукерки, шоколадки та тістечка не допомагають мозку краще працювати. Для покращення мозкової активності в.о. міністра радить навпаки обмежити вживання солодкого та жирного.

ВідеоЧи їдять українці морозиво при болі в горлі, як радить Уляна Супрун

Хворе горло - не привід відмовлятися від морозива. Так радить  на своїй сторінці у Фейсбук очільниця МОЗу Уляна Супрун. Мовляв, морозиво та заморожені фруктові соки працюють як заспокійливе для хворого горла. Ми поцікавилися в українців, чи знають вони про такий спосіб лікування.

Чи їдять українці морозиво при болі в горлі, як радить Уляна Супрун

Залиште свій коментар

Вибір редакції