Дієтологи розповіли, як запобігти весняному авітамінозу

Дієтологи розповіли, як запобігти весняному авітамінозу

Фото: Reuters

Головна порада - урізноманітнити раціон.

Цілковита відсутність вітамінів в організмі можлива лише під час тотального голоду. Втім, кожен відчуває млявість і втому, які пояснюють нестачою окремих видів вітамінів. Зарадити проблемі обіцяють чарівні пігулки з аптек, але дієтологи радять передусім налагодити раціон. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

 

Як запобігти весняному авітамінозу – поради дієтологів

Як запобігти весняному авітамінозу – поради дієтологів

 

Дієтолог Галина пояснює: такої хвороби як авітаміноз не існує. Бо відсутність усіх вітамінів в організмі можлива лише під час тотального голоду. А от нестача окремих речовин можлива.

 

 

Нестача вітамінів В12 і та D - надзвичайно поширене явище. Його дефіцит найбільше завдає шкоди літнім людям, тому що веде до розумових розладів, втрати пам’яті, ламкості кісток. У людей середнього віку відчувається втомою, роздратуванням, депресією, сонливістю. Цей дефіцит можна поповнити, змінивши раціон, переконує дієтолог. Запаси вітаміну В12 і D є у м’ясі, печінці, рибі, кисломолочних продуктах.

Біолог за професією і блогер за покликанням Дарія Прокопик не вживає жодних пігулок. Її вітамінні коктейлі у неї в холодильнику: шпинат, кріп, селера, капуста та морква. На полицях - різні зернята і крупи. В морозильнику - чорниця, смородина, малина, кольорова капуста і броколі.

У базі даних, яка доступна усім, Даша, показує, що отримує, з’ївши одну порцію броколі: вітаміну К  в 4 рази більше, ніж денна норма; вітаміну А – 87% від денної норми; третина потрібного вітаміну В6 на день; фолієвої кислоти - 76%.

 

 

М'ясо і риба, овочі і фрукти, крупи і різноманітні олії, молочні продукти і хліб – всього потроху, але щодня. Цю стратегію підтримують і дієтологи: чим різноманітніший раціон, ти менше шансів отримати дефіцит вітамінів незалежно від сезону.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація