ДМС може бути справжнім порятунком для української охорони здоров'я - Юлія Добренкова Новини компаній

ДМС може бути справжнім порятунком для української охорони здоров'я - Юлія Добренкова

Фото: ТСН.ua

За словами в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, в бюджеті країни немає грошей лікувати всіх безкоштовно, тому було б справедливо ввести співоплату.

Всі провідні країни світу в тій чи іншій мірі базуються на системі обов'язкового медичного страхування разом з виділенням певного відсотка від ВВП на охорону здоров'я. Успішна реформа охорони здоров'я в Україні може відбуватися суто з урахуванням позитивного світового досвіду, вважає Юлія Добренкова (генеральний директор страхової компанії Крона).

В середньому, українці живуть на 9-10 років менше, ніж жителі Європи. І це при тому, що кількість медичних установ в Україні не відстає від європейських показників. Йдеться саме про якість медичних послуг, за цими показниками ми значно відстаємо від розвинених країн світу, вважає Юлія Добренкова.

Перш за все, необхідно зрозуміти за рахунок яких ресурсів відбуватиметься фінансування підвищення якості послуг, що надаються українською системою охорони здоров'я. В умовах браку ресурсів, саме система обов'язкового медичного страхування дозволить залучати значний фінансовий ресурс, якого не вистачає українській системі охорони здоров'я.

Україна не готова до переходу на виключно платну систему медичного обслуговування з добровільним медичним страхуванням, яке активно лобіюється окремими учасниками законодавчого процесу. Ключовою вадою "ринкової системи" охорони здоров'я з виключно добровільним медичним страхуванням є те, що в Україні досить високий відсоток громадян у яких просто не буде коштів на подібне обслуговування. Ідеальним варіантом є синергія добровільного та обов'язкового медичного страхування. В такому випадку, інтереси всіх сторін будуть дотримані.

За словами в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, в бюджеті країни немає грошей лікувати всіх безкоштовно, тому було б справедливо ввести співоплату. При такому підході держава встановлює тариф, наприклад, на планову операцію і частина роботи лікаря оплачує з бюджету, решту суми має сплатити в лікарняну касу пацієнт. З огляду на те, що у більшості українців не буде достатньої кількості необхідних коштів, оптимальним механізмом компенсування цих витрат буде обов'язкове медичне страхування.

Безкоштовною залишиться первинна медична допомога - послуги терапевта, сімейного лікаря та педіатра. Держава також заплатить за екстрену і паліативну допомогу. Нововведення буде вступати в силу поступово. З 2018 року МОЗ змінить фінансування первинної медицини. Так, держава буде платити лікарю первинки 210 гривень в рік за кожного прийнятого пацієнта. Для цього терапевти, сімейні лікарі та педіатри з липня почнуть підписувати з пацієнтами договори. До 2020 року зміниться оплата роботи медиків спеціалізованої і високоспеціалізованої медицини. Частину співоплати буде щорічно визначати Кабмін.

Наступна публікація