Хропіння, скрегіт зубами та алкоголь на ніч. Чому болить голова після сну Партнерський Матеріал

Розібрали базові причини, через які зранку може боліти голова.

Вранці після сну голова може боліти з багатьох причин, вони можуть бути ситуативними, не патологією. Втім, якщо голова болить постійно – варто звернутися до лікаря.

За даними Національного фонду сну, у людей з порушеннями сну головний біль трапляється вдвічі-ввосьмеро частіше, ніж серед населення в цілому. Далі ми розглянемо базові чинники, які можуть провокувати головний біль вранці.

Недосипання. У кожного свій оптимальний час, коли лягати спати і скільки годин необхідно для відпочинку. Як зазначає в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, для більшості здорових людей – це 7-9 годин сну щодня. Однак, за даними Американської асоціації з вивчення головного болю, біль посилюється, якщо спати менше 6 або понад 8,5 години.

Для попередження головного болю вранці через недосипання фахівці радять лягати і прокидатися в один і той же час щодня, уникати кофеїну, алкоголю і нікотину. Якщо не вдається заснути – рекомендують створити комфортні умови, наприклад, в кімнаті має бути прохолодно, тихо і темно. Не зайвим буде прийняти ванну перед сном, щоб розслабитися.

Апное. Симптоми цього захворювання – хропіння уві сні та постійний головний біль зранку. Також характерними ознаками апное може бути сильне потовиділення під час сну, переривання дихання або коротка його зупинка. Якщо ви виявляли у себе схожі симптоми – варто звернутися до лікаря, оскільки це може свідчити про інше, більш серйозне захворювання.

Депресія. Афективні розлади часто призводять до хронічного головного болю, крім того вони часто супроводжуються безсонням. У дослідженні говориться, що між афективними розладами і головним болем є безпосередній зв'язок. Він виникає від надмірного вживання знеболювальних препаратів, стверджують вчені.

Алкоголь. Нерідко головний біль вранці може бути спричинений вживанням алкоголю напередодні. Це підтверджує дослідження, проведене 2004 року серед жителів Великої Британії, Німеччини, Італії, Португалії та Іспанії – в ньому взяли участь майже 19 тисяч осіб. Ті, хто випивав понад шість порцій алкоголю на день, частіше страждали від ранкового головного болю, ніж ті, хто випивав тільки одну-дві порції.

Спочатку алкоголь дійсно гальмує мозок, викликає викид окситоцину та імітує дію ГАМК. Це знімає тривожність, але в міру того, як алкоголь руйнується, тануть і його чари – мозок збуджується, не входить до фази глибокого сну, з'являється ризик виникнення апное, а нирки припиняють поглинати назад воду. Дослідження підтверджує, що алкоголь негативно впливає на сон, скільки б ви його не випили, оскільки безпечної дози не існує.

Бруксизм. Люди з цим захворюванням сильно стискають зуби і скрегочуть ними під час сну. Іноді це несвідомо повторюється і вдень. Бруксизм належить до рухових розладів і спричиняє серйозні головні болі.

Це далеко не всі причини головного болю вранці, проте основні. Вкрай важливо знайти основну причину, щоб обрати правильне лікування і, можливо, запобігти іншим, серйозним захворюванням або повторенню постійних головних.

Втім, досить часто головний біль після сну може бути банально спричинений неправильним способом життя. Якщо є підозри, що річ саме в цьому, спочатку варто змінити щось у своїх звичках.

Повʼязані теми:

Наступна публікація