Харчові звички, яких слід уникати, якщо у вас артрит

Дата публікації
Перегляди
9512
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Харчові звички, яких слід уникати, якщо у вас артрит

Фото: meddaily.ru

Якщо у вас болять суглоби, змініть раціон і не вживайте продукти, що викликають запалення.

Біль у суглобах, набряк і скутість - усі ці ознаки артриту можуть дійсно сповільнити ваше активне життя. На жаль, мільйони дорослих у світі стикаються із певним типом артриту, що обмежує їхню діяльність.

Протизапальні препарати зазвичай призначають пацієнтам з артритом, щоб запропонувати миттєве полегшення, але є дещо, що принесе користь суглобам і загальному здоров’ю. Зміна дієти, яка виключає харчові звички, пов’язані з запаленням в організмі ,полегшить симптоми артриту.

Незважаючи на те, що існує не так багато масштабних досліджень, присвячених дієті при артриті, науковці вже довели, що певне харчування може з часом викликати хронічне запалення в організмі. В процесі здорові клітини та органи зазнають шкоди. Людина починає хворіти. Артрит, діабет та серцеві недуги часто виникають через запалення в організмі.

Однак не шукайте конкретні продукти, що зменшать біль при артриті. Подивіться на свій режим харчування в цілому.

Їжте різноманітні рослинні продукти та працюйте над усуненням поганих харчових звичок, які спричиняють запалення та сприяють артриту. Читайте далі, щоб дізнатися більше про те, що не можна їсти при артриті.

Оброблена їжа

Продукти, які можуть зберігатися тижнями, зазвичай насичені консервантами, що викликають запалення. Згадайте чіпси, печиво, хлібобулочні вироби та інші упаковані продукти високої обробки. Уникайте їх. 

Фаст-фуд

Обмежте кількість фаст-фуду, концентрованих солодощів, але найголовніше – їжте натуральні рослинні продукти.

Фото: Credits

Уникайте жирної їжі

Наразі жир перестали демонізувати. Але це не означає, що всі жири придатні для нестримного споживання. Транснасичені жири, що містяться у червоному м’ясі та молочних продуктах, сприяють хронічному запаленню кишківника, згідно з недавнім оглядом досліджень в Frontiers of Immunology.

В іншому дослідженні розглядали потенційний вплив насичених жирів на пацієнтів із остеоартритом. У цьому експерименті, опублікованому в Scientific Reports, дослідники вивчали дві групи щурів протягом 16 тижнів. Одну групу годували продуктами з кукурудзяного крохмалю, а іншу — з простих вуглеводів і насичених жирів з вершкового масла, пальмової олії або тваринного жиру. Дослідник виявив, що дієта, яка містить 20% насичених жирів, утворює відкладення насиченого жиру в колінних суглобах щурів, який послаблює хрящ і посилює запалення – обидва маркери остеоартриту.

Солодкі напої

Підсолоджені цукром напої можуть призвести до збільшення ваги і піддають вас ризику розвитку діабету 2 типу та ревматоїдного артриту.

Два великі довгострокові обсерваційні дослідження, в яких науковці вивчали стан 186 900 жінок, пов’язували напій з артритом. За результатами, що були опубліковані в American Journal of Clinical Nutrition, стало ясно: жінки, які щодня вживали одну або більше порцій підсолодженої газованої води, мали на 63% більший ризик розвитку ревматоїдного артриту в порівнянні з тими, хто не пив газовану солодку воду.

Алкоголь

Дослідження показують, що алкоголь порушує баланс "хороших" та "поганих" бактерій у кишківнику та викликає його запалення. Зловживання алкоголем також може пошкодити тканини кишечника, що викличе запалення. За даними медиків, надмірне вживання алкоголю також знижує здатність кишечника вилучати поживні речовини з їжі.

І є ще одна форма запального артриту, пов'язана із високим споживанням алкоголю – подагра. Болюче загострення, яке зазвичай націлене на суглоб великого пальця ноги, є результатом занадто великої кількості сечової кислоти в організмі при розщепленні алкоголю. Не лише міцні напої, але й пиво з високим вмістом пуринів, можуть значно підвищити рівень сечової кислоти.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Наступна публікація