Кому не можна їсти вишню, чим корисні вишня та черешня: думка експерта

Дата публікації
Перегляди
54к
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Кому не можна їсти вишню, чим корисні вишня та черешня: думка експерта

Вишня - корисні властивості та протипоказання

Сезон вишень та черешень у розпалі, саме час їх купувати, їсти, робити заготівлі. Хоча вишня та черешня належать до одного роду слив, але різні за калорійністю, споживчими властивостями. Чим корисна вишня, що схожого у вишні та черешні, що відмінного, кому категорично не можна їсти вишню – розповідає дієтологиня Світлана Фус.

Дієтологиня рекомендує вживати черешню та вишню щоденно, враховуючи їхні корисні властивості та певні протипоказання. Рекомендована добова доза фруктів – 300 г на день, частиною з них можуть бути вишні та черешні.

Вишня та черешня - хто більш корисний для здоров'я

У вишні:

  • вітамінно-мінеральний склад багатший,
  • цукру у 2 рази менше, ніж у черешні,
  • високий вміст бета-каротину (в 100 г – 15% добової норми) набагато більше, ніж в черешні.

У вишні та черешні багато рослинних пігментів антоціанів, на що вказує темно-червоний колір стиглих ягід. Користь цих пігментів в тому, що вони блокують запальні процеси.

Вишня і черешня – низькокалорійні. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність 50-62 ккал. Вишня – чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів. Глікемічний індекс у вишні дорівнює 22, у черешні – 25.

У вишні та черешні присутні макро- й мікроелементи: калій, кальцій, залізо, магній, кремній та інші, а також харчові рослинні волокна: пектини, клітковина, а це 5-8 % від денної норми в 100 г ягід.

Чим корисна вишня

Плоди вишні містять вітамін С, вітаміни групи B, бета-каротин, вітамін Р, залізо, калій, а також клітковину та пектин.

Вживання вишні

  • Покращує сон, має антидепресивну дію, оскільки плоди, особливо кислі, терпкі сорти містять мелатонін.
  • Позитивно діє на роботу серця та стан судин.
  • Має позитивний вплив на рівень кров'яного тиску.
  • Допомагає в роботі нервової системи.
  • Служить профілактикою простудних захворювань.
  • Покращує травлення, перистальтику кишківника, допомагає в разі запорів.
  • Добре впливає на сітківку ока, стан волосся та нігтів.

Чим корисна черешня

  • Свіжа черешня рекомендована людям з залізодефіцитною анемією, 100 г плодів містять 10% добової норми заліза.
  • Черешня корисна тим, хто страждає дерматологічними проблемами.
  • Косметичні засоби (маски) на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами.

Не рекомендується їсти черешню у великих кількостях людям, схильним до повноти та хворим на цукровий діабет через підвищений вміст глюкози й фруктози. Також не варто нею зловживати людям, у яких є схильність до діареї та підвищеного газоутворення в кишківнику.

Кому не можна споживати вишню

  • Людям з гострими та хронічними захворюваннями травного тракту.
  • В разі виразки або гастриту з підвищеною кислотністю.
  • В разі алергічної реакції на вишню або черешню слід відмовитися від їхнього вживання.
  • Людям із чутливою зубною емаллю краще не зловживати вишнями. Через високий вміст органічних кислот вишня може стати причиною пошкодження зубної емалі. Тож після їди краще прополоскати ротову порожнину.

Читайте також:

Як зберігати зелень в холодильнику, щоб вона була свіжою

Як заморозити черешню на зиму з кісточками та без

Що потрібно додати в молоко, щоб воно не скисло: перевірені поради

Повʼязані теми:

Дата публікації
Перегляди
54к
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація