Щавель корисний, але не для всіх: кому протипоказано їсти кислуватий листовий овоч
Щавель уже давно відомий українцям своїми корисними властивостями. Зазвичай ми готуємо з нього щавлевий суп. Проте виявляється, він корисний далеко не для всіх.
Кому не можна їсти щавель / © Pixabay
Деяким людям треба з обережністю вживати цей листовий овоч, адже інколи він може навіть нашкодити здоров’ю.
Щавель: користь для здоров’я
Почати варто з корисних властивостей щавелю. Адже насправді він дуже корисний. У ньому міститься багато вітамінів, зокрема А, Е, С, а ще мінерали (залізо, калій). Крім того, в ньому багато клітковини, а тому він здатний підтримувати травну систему в здоровому стані.
Щавель допомагає зміцнити імунітет, володіє протигрибковими та антибактеріальними властивостями, а ще має очищувальну дію. Саме тому цю рослину часто використовують у фітотерапії під час лікування запалення верхніх дихальних шляхів.
Рослина затримує процеси старіння організму, допомагає боротися з вільними радикалами, має антиоксидантну дію. А ще цей листовий овоч використовують для підтримання природної детоксикації. Він діє як м’який сечогінний засіб, чим виводить з організму зайві воду та токсини.
Чому вживання щавелю може бути шкідливим
В рослині міститься дуже велика кількість щавлевої (оксалової) кислоти. Саме тому до щавлевого супу додають варені яйця. Завдяки високому вмісту білка та корисних жирів вони цю кислоту балансують. Якщо в організмі з’явиться надлишок щавлевої кислоти, це створить додаткове навантаження на нирки.
Оксалова (щавлева) кислота — органічна кислота, яка міститься в багатьох різних рослинах (шпинат, ревінь, какао, буряк, арахіс) та деяких фруктах і ягодах. Вона користа в помірних кількостях, адже підтримує тонус м’язів та виводить з організму шкідливі речовини. Проте у великій дозі та за деяких станів здоров’я вона може нашкодити, зокрема:
утворює в нирках камені — в організмі ця кислота зв’язується з кальцієм, чим утворює нерозчинні солі (оксалат кальцію), які можуть осідати в нирках і сечовивідних шляхах (вони є найпоширенішими нирковими каменями, викликають кровотечу, сильний біль, інфекції, а інколи й ниркову недостатність);
вимиває з організму кальцій — оскільки вона зв’язується з кальцієм, то перешкоджає його засвоєнню, що може стати причиною дефіциту цього мінералу в організмі, а це негативно впливає на здоров’я зубів і кісток;
подразнює шлунково-кишковий тракт — якщо вживати щавель у великих кількостях, кислота може викликати подразнення слизових оболонок горла, рота, шлунка, стравоходу, що проявиться у появі нудоти, печії, блювоти (навіть з кров’ю) тощо;
впливає на засвоюваність заліза — хоча сам щавель містить залізо, проте щавлева кислота може перешкоджати його засвоєнню;
викликає біль у суглобах — відкладення оксалатів може інколи викликати болі в суглобах.
Кому протипоказано їсти щавель
Насамперед щавель протипоказаний людям із сечокам’яною хворобою та проблемами з нирками. Він може сприяти утворенню каменів, а тому після вживання часто посилюються неприємні відчуття, часте відвідування туалету, печіння чи біль під час сечовипускання, дискомфорт внизу живота.
Не варто додавати щавель до щоденного раціону людям з подагрою. Це захворювання пов’язане з порушенням обміну сечової кислоти, а щавлева кислота може погіршувати стан, адже сприяє її накопиченню в організмі.
Не рекомендовано часто їсти щавель людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо якщо у них гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки, адже кислота може подразнювати слизову оболонку, викликаючи біль, дискомфорт і печію.
Не варто вживати щавель людям зі схильністю до алергічних реакцій. Саме на цю рослину алергія зустрічається рідко, але все ж ніхто не застрахований від набряків у роті, висипань, лихоманки, сльозоточивості, блювоти.