Гриби гливи знижують ризик депресії та підвищують стресостійкість

Дата публікації
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Гриби гливи знижують ризик депресії та підвищують стресостійкість

xvatit.com.ua

Минулої весни гриби привернули увагу за їхню роль у профілактиці багатьох захворювань, але виявилося, що вони також можуть значно покращити ваше емоційне здоров’я.

У дослідженні, опублікованому в Journal of Affective Disorders, дослідники вивчили дані про 24 тис. дорослих людей США, відстежуючи їхні харчові звички та зміни психічного здоров’я протягом 11 років. Вони виявили, що ті, хто їв більше грибів, мали на 43% менший ризик розвитку депресії за цей період часу порівняно з людьми, які взагалі не їли гриби.

Вживання грибів може знизити ризик депресії

Причина, ймовірно, пов’язана з численними біологічно активними сполуками, які містяться в грибах у надлишку, включаючи вітамін B12, антиоксиданти та протизапальні амінокислоти, які в минулому були пов’язані зі зниженням депресії та тривожності, за словами провідного дослідника Медичного коледжу штату Пенсильванія Джібріла Ба.

"Високий рівень цих сполук може знизити ризик окислювального стресу, і, у свою чергу, це може зменшити симптоми депресії", — сказав він.

Окислювальний стрес – це дисбаланс в організмі, який виникає, коли ви виробляєте занадто багато так званих вільних радикалів, які викликають запалення, і в організмі не вистачає антиоксидантів, щоб протидіяти їм. Ось чому вживання продуктів з високим вмістом антиоксидантів покращує ваше здоров’я, оскільки дозволяє знизити рівень окисного стресу.

Хоча гриби, здається, мають такий ефект у профілактичний спосіб, Ба каже, що невідомо, чи буде корисним їсти гриби, коли у вас уже є депресія. Ба і його колеги-дослідники спробували визначити масштаб цієї стратегії, попросивши кількох учасників з депресією замінити червоне або оброблене м'ясо грибами для численних страв. Однак вони не виявили помітного зменшення симптомів депресії, тому можливо, що гриби є скоріше тактикою профілактики, ніж додатковим підходом до лікування.

Credits

Якщо ви хочете отримати переваги грибів, але вам не подобається смак, є інші варіанти, які містять основну сполуку, яку виділяє Ба, амінокислоту, яка називається ерготіонеїном - вітаміном довголіття.

"Ерготіонеїн можна отримати тільки з їжею", - говорить Ба.

Хоча гриби - особливо гливи - є найкращим джерелом ерготіонеїну, інші продукти, що містять цю амінокислоту, включають печінку, нирки, чорну та червону квасолю та вівсяні висівки.

Гливи: вітаміни і мікромінерали

Плеврот черепичастий (глива) — вид їстівних грибів роду плеврот родини плевротових. Чим вони корисні і як впливають на ваш психоемоціональний стан?

Гливи

Гливи мають багатий склад корисних речовин,що практично дорівнює складу м’яса.

У природному середовищі плеврот черепичастий зростає на деревах, вітролому і пеньках. Спори, за допомогою яких вони розмножуються, розносяться вітром.

Гливи набагато корисніші за печериці.

Склад мікромінералів глив сприяє ясності розуму, покращує постачання мозку киснем.

Лише калій, якого у складі цих грибів - 420 мг, допомагає знизити ризик депресії.

Калій також стимулює імунітет, сприяє знижує тиск крові і допомагає при лікуванні алергії.

Гливи також містять дуже найважливіший елемент, який присутній у всіх тканинах людського організму й потрібен для повноцінної роботи клітин, магній. У грибах 18 мг магнію.

Магній запобігає головному болю та допомагає впоратися з втомою, стресами та безсонням.

Окрім магнію і калію, гливи багаті на кальцій (3 мг), залізо (1,33 мг), цинк (0,77 мг), фолієва кислота (38 мкг).

Тож їжте гриби. Вони запобігають окислювальному стресу та знизять ризикдепресії.

Читайте також: Ця дієта набуває актуальності під час COVID-19

Наступна публікація