Який напій провокує біль у печінці: дослідники виявили те, що гірше за алкоголь

Автор
Юлія АбрамоваЮлія Абрамова
Дата публікації
Перегляди
313к
Час на прочитання
2 хв
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Який напій провокує біль у печінці: дослідники виявили те, що гірше за алкоголь

Shutterstock

Оскільки печінка фільтрує токсини, важливо підтримувати її здоров'я.

Часто, коли йдеться про ураження печінки, першим винуватцем, який спадає на думку, є алкоголь. Однак нове дослідження показало, що зовсім інша категорія напоїв шкодить печінці. На відміну від алкоголю, для них немає жорстких вікових обмежень.

Тож, який напій руйнує вашу печінку?

Дослідники медицини та охорони здоров’я з Медичної школи Бостонського університету (за підтримки Гарвардської медичної школи) опублікували цікаву роботу у виданні Клінічна гастроентерологія та гепатологія.

Учасники експерименту повідомили про частоту, з якою вони вживають солодкі або газовані напої, і дослідники звірили ці самозвіти з частотою неалкогольної жирової хвороби печінки — «стану, при якому надлишок жиру накопичується у вашій печінці».

Тож, науковці припустили, що неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) вражає кожного четвертого американця.

Неалкогольна жирова хвороба — це стеатоз печінки (виявлений під час візуалізаційного або гістологічного дослідження) без наявних причин вторинного стеатозу, таких як зловживання алкоголем, тривале вживання стеатогенних лікарських засобів, або вроджених моногенних захворювань.

NIH стверджує, що неалкогольна жирова хвороба печінки не може призвести до серйозних ускладнень для здоров’я, але викликає збільшення печінки і, отже, біль.

Вплив солодких напоїв на печінку

Згідно з дослідженням серця, безалкогольної жирової хвороби печінки можна уникнути, виключивши солодкі напої. Це тому, що любителі солодких напоїв (які повідомили, що вживали їх від одного разу на день до одного разу на тиждень) мали в два з половиною рази більший ризик безалкогольного жирового захворювання печінки, порівняно з тими, хто не вживає солодкі напої.

Дослідники повідомляють, що у «випадкових» споживачів солодких напоїв (тобто від одного разу на місяць до рідше одного разу на тиждень) спостерігалося «більш несприятливе збільшення жиру в печінці порівняно з тими, хто не вживав».

Тож, якщо ви полюбляєте газовану солодку водичку, не дивуйтеся, що у вас час від часу болить печінка.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Дата публікації
Перегляди
313к
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація