Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Летовище для мух: Супрун розповіла про небезпеку вуличної їжі та порадила, як вберегтися від отруєння

Також урядовиця поділилася лайфхаками в магазині та порадами для пікніка.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, що влітку через високі температури зростає ризик отруїтися їжею. "Випадки з київською шаурмою - красномовне тому підтвердження", - йдеться в її повідомленні у Facebook.

За словами урядовиці, для поціновувачів вуличної їжі - це сигнал, що варто утримуватися від улюблених страв у разі бодай найменших сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту.

Так, це стосується не лише шаурми. Хот-доги, пиріжки з біляшами та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску чи вуличному ярмарку завжди є потенційно небезпечним для здоров’я, якщо ви не впевнені в яких умовах він зберігався та готувався, наголошує Супрун. Передусім небезпеку становлять м’ясо й різноманітні соуси на основі майонезу.

"Уявіть, який рай для небезпечних мікроорганізмів виникає на шампурі в кіоску за температури біля 40 градусів. Або ж на стихійному ринку, коли м’ясо чи риба просто лежить на дерев’яних розкладках і годинами слугує летовищем для мух", - застерігає в.о. міністра.

Також Уляна Супрун дала такі поради українцям:

  • Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї!
  • Лайфхак у магазині - класти ці продукти до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так воно якнайдовше залишатиметься охолодженим.
  • Не залишайте готову їжу на столі довше, ніж на дві години. Також, якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати “на потім”.

"Будьте обережними та не дозволяйте миттєвому задоволенню стати загрозою для вашого здоров'я", - закликала Супрун. Також вона нагадала, що загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців.

За останні кілька днів шаурмою отруїлися 70 киян! І це тільки шаурмою, тільки в Києві (https://goo.gl/xn3pHS). Загалом...

Опубліковано Уляна Супрун Четвер, 2 серпня 2018 р.

Раніше Супрун розповіла, як захистити дитину від отруєння та не наробити ще більше лиха у разі занедужання. В.о. міністра зауважує, якщо сталася біда і дитина вже отруїлася небезпечними речовинами – слід негайно викликати бригаду екстреної допомоги.

ВідеоОтруєння шаурмою у Києві: кількість постраждалих зросла до 70

Кількість потерпілих від отруєння шаурмою у Києві зросла до 70 осіб. На лікарняних ліжках, зокрема, десятеро дітей. Симптоми однакові - діарея, нудота, висока температура. Усі недужі куштували фаст-фуд у різних районах столиці, у більшості - підозра на сальмонельоз. Ймовірно, збудник інфекції був у курятині. 

Отруєння шаурмою у Києві: кількість постраждалих зросла до 70

Вибір редакції