МОЗ хоче прирівняти електронні сигарети до традиційного куріння

МОЗ хоче прирівняти електронні сигарети до традиційного куріння

Фото: ТСН.ua

Законопроєкт опубліковано для громадського обговорення.

Міністерство охорони здоров'я України пропонує на законодавчому рівні ввести визначення електронних сигарет і прирівняти їх до традиційного куріння.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі повідомила очільниця відомства Уляна Супрун.

За її словами, це допоможе наблизити українське законодавство до європейських стандартів. Відповідний законопроєкт опубліковано для громадського обговорення.

"Вперше на законодавчому рівні буде введено поняття електронних сигарет та інших способів споживання тютюну. Буде визначено, що і згоряння тютюну, і тління і нагрівання - це все куріння. Курити їх у приміщенні заборонено. Так само заборонено рекламувати будь-які сигарети та тютюнові вироби незалежно від способу їхнього споживання", - повідомила Супрун.

Документ забороняє продаж так званого "жувального тютюну", тютюну для самокруток і сигарети із характерним запахом або смаком, з вітамінами або кофеїном. Також законопроект пропонує заборонити продаж тютюнових виробів з добавками, які роблять дим кольоровим або які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у неспаленій формі.

Будуть заборонені сигарети у фільтрі, папері чи капсулах не має бути домішок, ароматів, нікотину.

Документ пропонує збільшити площу, де попереджатимуть попереджень про шкоду куріння. На кожній упаковці сигарет, крім напису має бути кольорове фото, яке попереджає про наслідки для здоров’я. Це попередження має займати не менше 65% площі сигаретної упаковки і  не менше 30% площі упаковки електронних сигарет чи контейнерів для заправки.

Уляна Супрун пояснює, що такі обмеження є частиною європейської практики. Вони вже три роки діють у країнах Євросоюзу. Україна також зобов’язана їх впровадити, згідно з Угодою про Асоціацію.

Як повідомлялося раніше, Уляна Супрун розповіла про шкоду кальяну. За її словами, він більш небезпечний, ніж сигарети, хоча багато хто вважає його менш шкідливою їм альтернативою. Під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс кальяну вдихає 74.1 л диму.

Що шкідливіше: цигарки чи кальян - експеримент "Сніданку"

Що шкідливіше: цигарки чи кальян - експеримент "Сніданку"

Повʼязані теми:

Наступна публікація