Не варто ставити на собі хрест: Супрун розповіла, через що у чоловіків виникає погіршення ерекції і як це лікувати

Не варто ставити на собі хрест: Супрун розповіла, через що у чоловіків виникає погіршення ерекції і як це лікувати

Фото: pixabay.com

Багатьом допомагає лише зміна способу життя.

Еректильну дисфункцію, при якій чоловіки частково або повністю втрачають здатність до ерекції та її достатньо тривалого утримання, можуть викликати проблеми і з фізичним, і психологічним здоров'ям.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала колишня очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, повна втрата ерекції буває досить рідко – внаслідок радикального видалення простати. У більшості ж випадків йдеться про часткову еректильну дисфункцію. Сексуальне збудження залежить від роботи мозку, гормонів, від того, що людина бачить, чує, відчуває та нюхає, від роботи серця, судин та м’язів.

"Щось із цього може порушитися, і в результаті не настане належне розширення судин в печеристих тілах пенісу. Ерекція може погіршуватися із віком, але вік не є причиною, а лікування еректильної дисфункції можливо в будь-якому віці", – зазначила Супрун і додала, що "не варто ставити на собі хрест і гадати, що без сексу можна прожити, чи бігти шукати нові стосунки в сподіванні на сильніше збудження". 

Еректильну дисфункцію діагностує лікар. Британські протоколи радять звернутися передусім до сімейного лікаря, а уже потім за його призначенням йти до вузьких фахівців чи здавати аналізи. 

Еректильна дисфункція — це часткова чи повна втрата здатності до ерекції і її достатньо тривалого утримання. Вона може...

Опубліковано Уляна Супрун Середа, 11 вересня 2019 р.

Причин у погіршення ерекції може бути багато, зазначила колишня очільниця МОЗ. Це, зокрема, серцево-судинні хвороби, клінічна депресія, збільшення простати, зайва вага та діабет 2 типу, хвороба Пейроні, множинний склероз, хронічна хвороба нирок, гормональні порушення, травми пенісу, хребту, простати, сечового міхура чи куприку, видалення пухлини сечового міхура, куріння, зловживання алкоголем, брак фізичної активності. 

Еректильну дисфункцію можуть спричиняти також певні ліки: препарати, що приймають при гіпертензії, антиандрогени, антидепресанти, транквілізатори і рецептурні седативні засоби, засоби для зменшення апетиту, препарати, якими лікують виразку.

Окрім того, у погіршення ерекції можуть бути психологічні чинники: брак сну, тривожність,  почуття провини через свою потенцію чи щось інше (подружні зради, наприклад), низька самооцінка, життєва криза, завищені очікування щодо себе чи партнерки, стрес через сексуальність чи життя загалом.

Супрун зазначає, що тривала відсутність сексуального життя і мастурбації також призводить до погіршення потенції. Відсутність сексу може бути через самотність, погані стосунки, або, наприклад, хворобу чи менопаузу партнерки.

Яким буває секс і поширені міфи про мастурбацію. Подкаст В'ячеслава Соломки
Яким буває секс і поширені міфи про мастурбацію. Подкаст В'ячеслава Соломки
% buffered
00:00

"Дослідження показують, що в багатьох випадках еректильна функція може покращитися без медикаментозних стимуляторів збудження, завдяки лікуванню чи запобіганню хронічних хвороб та наявності гармонійних стосунків та дозвілля. Лише в невеликої групи пацієнтів із суттєвими хворобами судин чи “крихким” діабетом поганий прогноз щодо лікування медикаментами та способом життя", – зазначає екскерівниця МОЗ.

Щоб подолати еректильну дисфункцію, Супрун радить спершу знайти її причину, звернутися до сексопатолога та/чи сексолога за консультацією, змінити спосіб життя (нормалізувати вагу, сон, активність, харчування, покинути курити, а пити лише трохи та інколи. Якщо це не допомагає, то, за призначенням лікаря, приступити до медикаментозного лікування.

Щоб запобігти погіршенню ерекції, Уляна Супрун радить піклуватися про здоров’я серця і судин, бути фізично активними, не курити, не вейпити та оминати кальяни, споживати помірно алкоголь, а краще взагалі облишити.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація