"Небезпечно для здоров’я і життя". Супрун розповіла, як відрізнити серцевий напад від панічної атаки

"Небезпечно для здоров’я і життя". Супрун розповіла, як відрізнити серцевий напад від панічної атаки

Фото: pixabay.com

Вони мають схожі симптоми, але різні причини походження.

Серцевий напад і панічна атака мають схожі симптоми, але різні причини походження.

Про це повідомила у Facebook виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Важливо не сплутати панічну атаку із серцевим нападом та навпаки. Це вкрай небезпечно для здоров’я та життя, каже глава МОЗ, Адже залежно від цього потрібно реагувати і усувати причини.

Панічна атака характеризується відчуттям раптової та інтенсивної тривоги і страху. Ускладнюється дихання, швидко б’ється серце, розширюються зіниці, шлунок перестає працювати, кінцівки можуть німіти, в голові паморочитися. Ці симптоми хоч наводять страх, але не становлять смертельної небезпеки.

Серцевий напад або ж напад стенокардії стається через невідповідність між підвищеною потребою серця в кисні і можливістю його доставити через звужені серцеві судини. Під час нападу в серце надходить недостатньо кисню. Приміром, під час інтенсивного фізичного навантаження.

Уляна Супрун дає кілька порад, як розпізнати панічну атаку та серцевий напад.

  • Якщо напад стався після стресу – це може бути панічною атакою. Якщо після фізичної активності - це може бути серцевий напад.
  • Якщо біль у грудях гострий і локалізований по центру – то це панічна атака. Під час серцевого нападу відчувається важкість за грудиною. Крім того, біль "віддає" під лопатку, в руку чи нижню щелепу.

Утім, і під час серцевого, і панічного нападу може виникати ускладнення дихання, різка слабкість, пришвидшене серцебиття, запаморочення, нудота і блювання.

  •  Панічна атака триває від п'яти хвилин до півгодини. Симптоми серцевого нападу можуть зникнути через дві-три хвилини після навантаження або прийому нітрогліцерину.

Що потрібно робити, якщо з'явилися симптоми:

У випадку панічної атаки слід заспокоїтися. Допомогти можуть дихальні вправи і підтримка близьких. Викликати швидку варто, якщо через півгодини не стало краще, а дихальні вправи не допомагають прийти до тями.

У випадку серцевого нападу потрібно припинити фізичне навантаження, прийняти нітрогліцерин. Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин, то варто викликати екстрену медичну допомогу. Серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда

Викликати допомогу також необхідно, якщо є хоча б один з цих симптомів: біль постійний та стає інтенсивнішим, біль хвилеподібно повторюється у стані спокою, виникає різка слабкість, відчуття страху, частішає пульс чи різко коливається артеріальний тиск. 

За словами Супрун, у жінок інфаркт може проявлятися інакше. Він супроводжується болем у руці, шиї, плечі, лопатках. Крім того, дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме. Панічна атака не може спричинити серцевий напад, але стрес та тривога можуть негативно вплинути на розвиток серцево-судинних хвороб, констатує глава МОЗ.

Раніше Супрун повідомила, що сновною причиною смертності серед українців є серцево-судинні захворювання - майже 2/3 від усіх випадків смерті". Україні також дуже поширений діабет 2-го типу, якому теж можна запобігти та лікувати без побічних ефектів.

Як харчуватися, аби уникнути ожиріння та серцево-судинних захворювань

Як харчуватися, аби уникнути ожиріння та серцево-судинних захворювань

Повʼязані теми:

Наступна публікація