Соромляться діти, а ще більше - дорослі: хто, коли і як має говорити з хлопчиками та дівчатками про секс

Соромляться діти, а ще більше - дорослі: хто, коли і як має говорити з хлопчиками та дівчатками про секс

Фото: Pexels

Наслідками відсутності статевого виховання є сексуальне життя від 13 років, аборти в підлітків, епідемія статевих інфекцій у 15-річних.

В Україні досі біда із сексуальним вихованням дітей. Батьки не вміють говорити з дітьми про секс. Тепер у дітей є Інтернет, і в ньому допитливі дівчата і хлопці легко знаходять усі відповіді, і часто у збоченій формі.

Наслідками відсутності статевого виховання є сексуальне життя від 13 років, аборти в підлітків, епідемія статевих інфекцій у 15-річних. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Говорити про це більшість українських родин навіть на кухні не наважуються. Соромляться діти, а ще більше - дорослі.

Поки батьки відмовчуються, Інтернет та однолітки на вулиці стали чи не єдиними джерелами інформації для українських підлітків. Школа теж відмовчується.

"У нас не має затвердженої програми, жодної підтримки на рівні держави, де ми б могли голосно говорити про сексуальне виховання", - каже співавторка програми сексуального виховання Соломія Бойкович.

У Швеції статеве виховання - обов’язковий шкільний предмет від 1956 року. В програмі - кохання, секс, мастурбація, використання презервативів. Викладають від 7-ми років і до закінчення школи. У Франції від 1976 року це теж обов’язковий предмет, у Норвегії від 1971-го, у Нідерландах про кохання викладають узагалі від 4-х років.

"Рада Європи ще 2005 року запровадила сексуальну освіту, як обов’язкову в межах освітніх закладів. У нас, на жаль, з цим ніяк", - зазначає Соломія Бойкович.

В Україні питання сексу порушують лише на уроках біології та основах здоров’я у 8-му класі. У біології тема – розвиток та розмноження людини прихована в останньому розділі. Там пропонують опанувати будову статевих клітин, запліднення та вагітність. В основах здоров’я часу присвячено трохи більше – говорять про сексуальне насилля, ранні статеві стосунки, підліткову вагітність та інфекції, що передаються статевим шляхом.

Єдине, кажуть лікарі, у 8-му класі – це запізно.

"В 14 років - це трохи запізно. У підлітків хочемо ми цього чи ні, але є нестабільні сексуальні відносини. 20% дівчаток у віці 15-17 років вказали на те, що за останній рік в них було понад 6 сексуальних партнерів", - каже професорка, доктор медичних наук, заступниця директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України Тетяна Татарчук.

Це кожна п'ята дівчинка. А ще щороку маємо 50 абортів та 120 пологів у віці до 14-ти років. Та до 6,5 тисяч абортів та 3,5 тисячі пологів у віці до 18-ти. І це лише офіційна статистика. Саме від необізнаності підлітки не користуються презервативами, приймають гормональних  протизаплідних після кожного незахищеного сексу, або ж самотужки намагаються в домашніх умовах позбутися вагітності.

Експеримент ТСН.Тиждень: як і що розповідати дітям про секс

Експеримент ТСН.Тиждень: як і що розповідати дітям про секс

В одному з приватних дитячих садків Львова проводять уроки сексуального виховання. Там сповідують визнане у світі правило - що раніше й відвертіше говорити з дітьми, то довше підлітки будуть відкладати свій перший секс.

"В певному віці ми говоримо з дітьми про різні речі. У віці 3 роки дітям треба знати, як називаються всі частини тіла, включно з приватними. У віці 4 роки у дитини виникає питання звідки я взявся і це є нормально розказати. 5 і 6 і так далі", - каже співавторка програми сексуального виховання дітей Соломія Бойкович.

У Львові вже від листопада викладати сексуальну грамотність планують у всіх дитсадках.

За словами психологині Заріни Давлетшиної, до 11 років дітям потрібно розповісти про полюції, ерекцію, що це нормально, що це поява в організмі тестостерону, що природа придумала такий спосіб.

Нас не вчили батьки. Ми не вчимо своїх дітей. Шкільні вчителі теж мовчать. А дітям залишається шукати відповіді на вулиці або ж в Інтернеті, повторюючи ті самі небезпечні помилки. Розірвати це коло можна лише об’єднавшись. Держава має запровадити уроки сексуального виховання,  а батьки перестати уникати розмов "про це". Не можете відверто розказати самі – давайте читати книжки. Їх сьогодні в Україні достатньо.

"Сексуальна освіта - це не тільки звідки беруться діти, як зробити так, щоб дівчинка не завагітніла і про відповідальність, інфекції, що передаються статевим шляхом. Сексуальна освіта - це ще і про відносини. Ви можете бути їм справжнім помічником в любовних справах", - пояснює професорка, доктор медичних наук, заступниця директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України Тетяна Татарчук.

Експерти закликають стати відвертим другом для своєї дитини, поки ще не пізно.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація