Які сезонні фрукти та овочі безпечно їсти в липні: поради експертів

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Завдяки теплицям продуктові магазини можуть цілий рік продавати вирощені штучним способом овочі й фрукти

У липні сезон свіжих овочів, фруктів і ягід у самому розпалі — на прилавках кіосків, магазинів та супермаркетів збільшується асортимент, а зі збільшенням попиту ціни на них знижуються.

Як відомо, завдяки теплицям продуктові магазини можуть цілий рік продавати вирощені штучним способом овочі й фрукти — і літній сезон не є винятком.

ТСН.ua з’ясував, які сезонні плоди безпечно споживати наступного місяця та чим керуватися, обираючи продукт.

Що купувати

  • Овочі: листова капуста, кукурудза, огірок, баклажан, часник, кабачок, помідор
  • Фрукти: ківі, диня, персик, слива
  • Ягоди: чорниця, вишня, ожина, кавун, фізаліс

Читайте також: Огірки вілтку та груші восени: коли купувати овочі та фрукти, щоб вони були свіжими. Інфографіка

Як обирати

Насамперед слід звертати уваги на зовнішній вигляд продуктів — вони мають бути чисті та без явних недоліків.

Водночас, як зазначила у коментарі ТСН.ua професорка кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко, надто гарний вигляд плодів може наштовхнути на думку про їхнє ненатуральне походження та великий вміст небезпечних для здоров'я консервантів — нітратів, пестицидів та гербіцидів.

Читайте також: Міфи і правда про сезонні овочі та фрукти

"Куплені за значні кошти красиві на вигляд фрукти часто виявляються не такими солодкими та соковитими, адже збираються у стані технічної зрілості. Тобто, ми бачимо гарний достиглий плід, але до споживання він може бути непридатний", — пояснила Сидоренко.

Також експертка наголосила, що аби впевнитися у якості товару споживач має право вимагати у продавця декларацію виробника. У цьому документі має бути зазначено, звідки надійшла продукція та коли була зібрана. Слід пам'ятати, що термін зберігання більше однієї доби також може свідчити про їхню ненатуральність або зовнішню обробку.

помідори, овочі, ринок
Reuters

"Раджу все-таки надавати перевагу вітчизняному виробнику або купувати безпосередньо у фермерів, які збирають свою продукцію у полі та мінімально піддають її обробці", — зазначила професорка.

Слід також звертати увагу на місце продажу. У магазинах плоди обов'язково мають експлуатаційний дозвіл та проходять певний контроль, тоді як купуючи біля доріг та підземних переходах споживач має на власний розсуд вирішувати, чи безпечно буде споживати такий товар.

Радимо також утриматися від купівлі ягід, які продаються без плодоніжки. Візуально це може збільшити їхню привабливість, проте слід пам'ятати, що такі плоди швидше псуються. Аби зменшити спожиту дозу консервантів плоди краще очищувати від шкірки, коренів та стебел.

І, зрештою, усі фрукти, овочі та ягоди слід ретельно мити, щоб уникнути харчових отруєнь та інших захворювань.

ВідеоВітаміни з хімікатами: як правильно мити городину та фрукти

Нітрати і спеціальні хімічні суміші, що подовжують термін зберігання і надають плодам привабливого вигляду на прилавках, сьогодні не рідкість. Тож разом із користю від сезонних овочів і фруктів нас підстерігає чимало небезпек. Як правильно мити городину і чи здатна проста вода вивести з фруктів усі нітрати - "Сніданок" з'ясовував разом з експертами. 

Вітаміни з хімікатами: як правильно мити городину та фрукти

З чим краще зачекати

Попри те, що у червні та липні вже наступив сезон головних літніх плодів, від споживання деяких краще утриматися до серпня, аби бути точно впевненим у їхній свіжості. Серед таких продуктів — перець, морква, селера пахуча, зелена квасоля, деякі сорти яблук та малина.

За словами експертів, у липні відбувається масове завезення персиків, водночас на цей період фіксується чи не найбільше отруєнь цим фруктом.

Також краще обережно ставитися до вибору баштанних культур, особливо динь, кавунів, які можуть містити небезпечний вміст нітратів.

Нагадаємо, раніше ми з’ясовували, чи варто купувати ранні кавуни, які з’явилися на полицях магазинів у червні.

ВідеоЧим небезпечні нарізані фрукти у супермаркетах

У США 60 американців отруїлися нарізаними фруктами з супермаркетів. В них виявили сальмонелу. Нарізані фрукти в Україні продаються ледь не в кожному магазині. "Сніданок" перевірив столичні супермаркети, щоб дізнатися, чи загрожує українцям сальмонельоз. 

Чим небезпечні нарізані фрукти у супермаркетах

Щоб бути впевненим, що куплені фрукти й овочі є свіжими, слід точно знати, коли їхній сезон.

ТСН.ua підготував інфографіку з інформацією про те, коли купувати продукти, щоб бути впевненими в їхній свіжості. 

Сезони фруктів та овочів, інфографіка
ТСН.ua

Залиште свій коментар

Вибір редакції