Скільки чого треба їсти: МОЗ затвердило нові норми харчування для українців

Скільки чого треба їсти: МОЗ затвердило нові норми харчування для українців

Фото: pixabay.com

Вперше за 18 років відомство переглянуло харчові потреби українців.

У Міністерстві охорони здоров’я затвердили нові норми харчування для різних категорій українців.

Відповідний наказ "Про затвердження норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії" від МОЗ набрав чинності 7 грудня.

Так, в оновлених нормах для дітей різного віку загалом знижена потреба в енергії. При цьому, потреба у нетваринних білках та вуглеводах зменшена, а у збалансованих тваринних білках – збільшена. Одночасно, скоротилась потреба у жирах для дітей дошкільного віку та збільшилась аналогічна потреба для школярів. Причиною таких змін є проблема дитячого ожиріння. За даними ВООЗ, кожен третій підліток в Європі має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння, а в Україні щороку з’являється 15,5 тис. нових випадків ожиріння у дітей, а загалом таких дітей в Україні близько 70 тис.

Також МОЗ зменшило потребу у вітаміні A та збільшило норму вітаміну D і фолієвої кислоти. Таке рішення ґрунтується на результатах досліджень та рекомендаціях авторитетних організацій України та світу в галузі охорони здоров’я.

Повідомляється, що калорійність для дорослого населення залишилась колишньою, проте частка білків та жирів збільшилась, а вуглеводів зменшилась.

"Так, калорійність харчування дітям і підліткам знизили на добу на 15% в середньому. Дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів), щодо підлітків МОЗ радить вживати більше білків (м`яса) і менше жирів (особливо сала і масла), а також менше вуглеводів - це каші, хліб, солодощі. Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу (знизили на 50 грамів), а білків (збільшили на 12 грамів) і жирів (збільшили на 15 грамів) навпаки збільшити", – коментують норми в Держпродспоживслужбі. 

Чим загрожує організму людини повна відмова від солодких та солоних продуктів

Чим загрожує організму людини повна відмова від солодких та солоних продуктів

Є в оновленому документі й інші новаторства. У ньому вперше ввели харчові потреби для вагітних та жінок, які годують грудьми, а також виокремлена нова група населення – працівники особливо важкої фізичної праці, до яких можна зарахувати військовослужбовців спеціального призначення.

Нагадаємо, що учасники проекту "Недоїдальня" переконливо показали дітям шкоду фаст-фуду. Дітям запропонували звичайнісінький перекус шоколадним батончиком, смаженими горішками, чіпсами, соком. Згодом, дітям продемонстрували темну сторону такої їжі. Еквівалентом спожитої одним із хлопців жменьки горішків стали чотири столові ложки олії, випити які ніхто не схотів. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація