Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Супрун порадила, як вберегтися від ботулізму

За її словами, не варто вживати копчену, в’ялену чи солену рибу сумнівної якості.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить не вживати копчену, в’ялену чи солену рибу сумнівної якості. Адже існує ризик зараження ботулізмом, пише вона у Facebook.

Це харчове отруєння виникає, якщо вживати продукти, у яких накопилися ботулотоксини. Вони - одна з найсильніших у природі отрут, яка має стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Уляна Супрун дає кілька порад, які допоможуть вберегтися від ботулізму

  • Не варто вживати рибу невідомого і сумнівного походження. Вона може бути заражена, але з’ясувати це до вживання не вийде. Токсини ботулізму зовні не псують продукти.
  • Слід бути обережними з продуктами домашнього консервування: м’ясом, грибами чи овочами. Якщо вони погано термічно оброблені або неправильно зберігалися, то можуть стати причиною інфікування.
  • Варто ретельно дотримуватися теплової обробки продуктів.

Перші симптоми ботулізму виникають через 7-24 год. після вживання зараженої їжі. Один із перших симптомів - порушення зору: з'являється "туман перед очима". Крім того, у роті стає сухо, важко ковтати, з'являється м’язова слабкість, запаморочення.

"Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування. Лікування ботулізму у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину. Цей препарат містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть "протиотруту", то менше ризиків є для здоров’я, ускладнень і незворотніх наслідків", - пише Супрун.

Вона також повідомила, що 204 флакони сироваток проти ботулізму відправили в регіони України. Їх закупили за державні кошти, хоча раніше сироватки надходили лише завдяки гуманітарним програмам.

Від початку року в Україні зареєстровано 45 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіла 51 людина. Загалом протягом року реєструють 158-172 випадки ботулізму. Серед усіх країн ЄС — близько 200 випадків на рік.

Як повідомлялося раніше, у Вінниці семеро людей отруїлися консервованими грибами, які вони придбали на ринку. У Запорізькій області госпіталізували двох людей з ботулізмом – вони їли домашні рибні консерви. 

ВідеоБотулізм у консервації: як вберегтися від небезпечного захворювання

На Львівщині зафіксували перший у 2019 році випадок ботулізму. Хоч цю хворобу здебільшого вважають літньою, проте і взимку можна заразитися. Найбільша небезпека від консервації. 

Ботулізм у консервації: як вберегтися від небезпечного захворювання

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції