Супрун розповіла, як правильно пити каву без шкоди для здоров'я

Супрун розповіла, як правильно пити каву без шкоди для здоров'я

Фото: УНІАН

За її словами, напій може бути корисним, а може шкодити.

Немає універсального правила, скільки пити кави і як вона вплине на здоров’яКава може як бути корисною, так і шкодити, пише на своїй сторінці у соцмережі керівниця МОЗ Уляна Супрун.

За її словами, якщо каву помірно споживати заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона корисна.Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Саме фенольні сполуки передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти.

Кава добре впливає на різні процеси в організмі. Зокрема, на 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С, підвищує тиск, зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту, кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Любителі кави рідше хворіють на діабет, а у людей, які швидко руйнують кофеїн, цей напій знижує розвиток серцево-судинних хвороб. А ще – кава хороша в боротьбі із сонливістю.

Кава також може шкодити здоров’ю. Перш за все – це повільне знешкодження кофеїну. "Якщо у вас гени "потужних" цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники "повільних" цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну", - повідомляє Супрун. Відтак радить не пити каву тим, у кого від неї  калатає серце, пересихає в роті і пропадає сон.

Іноді люди потрапляють у залежність від кави. Спершу від кави добре: вона викликає викид дофаміну, але згодом цей ефект зникає. "Нейромедіатори закінчуються, починають діяти інші механізму відчуття втоми та виснаження, а мозок збільшує кількість аденозинових рецепторів. У результаті, щоб їх всі заблокувати, слід вжити ще більше кави. Тривожність зростає, але кава не збуджує мозок", - констатує керівниця МОЗ. Вона радить, зробить кількатижневу перерву і не пити каву. Після цього кількість аденозинових рецепторів зменшиться до звичного рівня.

Крім того, кава шкодить, якщо її поєднують з солодощами або молоком. Каву краще запивати водою, пити без цукру і смаколиків чи молока.

Поради, скільки пити кави, не існує. Якщо вона "не діє", то можна до шести порцій еспресо на день. Якщо кава занадто збуджує – не більше порції. Офіційні джерела найчастіше радять пити до чотирьох порцій кави на день — еквівалент 400 мг кофеїну.

Каву можна пити вагітним жінкам один-два  рази на день. Утім, високі дози кофеїну під час вагітності збільшують ризик викидню чи народження дитини із малою вагою. Цей напій може збільшувати ризик остеопорозу. Кава у поєднанні із цигарками збільшує задоволення, подовжує дію кави і сповільнює знешкодження кофеїну.

"Якщо вам варто "зробити ривок", але сил немає, випийте кави і поспіть 15 хвилин. Під час сну в мозку стане менше аденозинових рецепторів, і кофеїну буде легше заблокувати решту. Такий трюк допоможе почуватися бадьоріше", - радить Уляна Супрун.

Раніше, керівниця МОЗ назвала продукт-вбивцю для організму. За її словами, одна з найбільших проблем для здоров’я – надлишок солі. Найбільше людей у світі вбиває не куріння чи високий тиск, а неповноцінне харчування, зокрема, багато солі в раціоні. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація