"Торгівля повітрям". Супрун зруйнувала міфи про кисневі коктейлі

"Торгівля повітрям". Супрун зруйнувала міфи про кисневі коктейлі

Фото: pixabay.com

За її словами, вони недієві.

Кисневі коктейлі недієві, пише у Facebook виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Пінисту піну вона називає торгівлею повітрям.

Ідея, що кисень здатен всмоктуватися через шлунок, виникла в Радянському Союзу в 1960 роки. Утім, досліджень, як б підтвердили здатності "дихати шлунком", нема. Крім того, багато кисню шкодить. Підвищення його кількості в організмі призводить до того, що набирають обертыв вільнорадикальні ланцюгові реакції, старіння, пошкодження клітинних мембран і ДНК. Додаткове постачання кисню потрібне, до прикладу, пацієнтам із гострою зупинкою дихання.

"Ми не можемо дихати шлунком чи кишківником. Ми дихаємо легенями, в яких завдяки значній різниці в тиску вуглекислий газ від’єднується від гемоглобіну еритроцитів, а на його місце приєднується кисень. Кисень не переміщується кров’ю у вигляді вільної молекули - це токсичний для нас газ, і його переносять або гемоглобін, або залізовмісні ферменти", - пояснює очільниця МОЗ.

Супрун наводить у приклад експеримент із лабораторними мишами, яких понад тиждень тримали в камерах із високим тиском кисню. Молодшими і здоровішими тварини не стали, але у них змінилася кишкова мікрофлора. Адже там живуть бактерії, яким кисень не потрібен.

В одному літрі коктейлю в кращому разі буде 100-150 міліграмів кисню. За добу ж ми вдихаємо 550 літрів чистого кисню, або вдихаємо 4 літри за хвилину. По суті, замість двох літрів кисневого коктейлю, можна просто зробити три глибоких вдихи. 

Найбільш дієвий кисневий коктейль - це пробіжка парком чи лісом після дощу, або хоча б аеробні вправи у добре провітрюваному тренажерному залі. Саме робота м’язів та серця покращує кровопостачання і збільшує кількість кисню, що потрапляє до нашого організму.

Раніше, керівниця МОЗ назвала продукт-вбивцю для організму. За її словами, одна з найбільших проблем для здоров’я – надлишок солі. Найбільше людей у світі вбиває не куріння чи високий тиск, а неповноцінне харчування, зокрема, багато солі в раціоні. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація