Учені встановили смертельну небезпеку скульптур із автомобільних покришок

Учені встановили смертельну небезпеку скульптур із автомобільних покришок

Фото: Фото: Илья Варламов

Екологи вимагають заборонити скульптури з автомобільних шин у дворах.

Учені Міжнародного агентства з вивчення ракових захворювань дійшли до висновку, що старі покришки шкідливіші за вихлопні гази. Про це розповіли в ефірі "Сніданку з 1+1".

Гумові скульптури в процесі розпаду забруднюють воду, повітря та ґрунт. В їхньому складі понад 120 шкідливих хімічних речовин, багато з яких є сильними канцерогенами.

Але в українських подвір'ях і досі можна зустріти подібні інсталяції, які навіть отримали власну назву - ЖЕК-арт. Зазначається, що основні ознаки ЖЕК-арту - це вибілений бордюр, вибілені дерева, клумби з шин та лебеді.

Такі "скульптури" не рідкість, будь-який спальний район має свої гумові вироби.

Однак, шини в процесі розкладу виділяють шкідливі речовини. Вони отруюють повітря, воду і ґрунт, а також можуть спричинити рак. Особливо, коли в спекотний день на покришку потрапляють прямі сонячні промені.

На шкідливість покришок від автомобілів давно звернули увагу не лише екологи, а й скульптори. Так південнокорейський скульптор Чжи Йон Хо зі старих шин створює казкових та дуже реалістичних тварин. А серія скульптур "Мутанти" за задумом автора демонструє те, що з людиною може зробити природа, якщо продовжити її знищувати.

Нагадаємо, 6 травня повідомлялося, що київський школяр придумав, як переробляти гуму і не шкодити довкіллю. Розробка отримала золото Малої академії наук і заробила гран-прі міжнародної екологічної олімпіади в Найробі.

Український ЖЕК-арт: чому варто відмовитися від інсталяцій з покришок у подвір'ях

Український ЖЕК-арт: чому варто відмовитися від інсталяцій з покришок у подвір'ях

Повʼязані теми:

Наступна публікація