Українці ризикують здоров'ям через недостатнє споживання йоду: як уникнути дефіциту мікроелементу
Діагностувати ранній йододефіцит в організмі фактично не можливо.

Україна опинилася поміж 47 країн світу, де споживання йоду є недостатнім. Внаслідок йододефіцитних захворювань майже 43 мільйони людей у світі мають розумову відсталість. А близько шести мільйонів страждають на кретинізм.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Дефіцит йоду є на всій території України. За даними Інституту ендокринології імені Комісаренка, найгірша ситуація на заході країни та на Чернігівщині. На Київщині, Житомирщині Хмельниччині - середній ступінь. На решті території України - легкий йододефіцит.
Українці ризикують не лише здоров'ям, а й інтелектуальним потенціалом нації. У половини дорослого населення спостерігається патологія щитоподібної залози. У дітей - до 20%. Збільшення щитовидки - вузловий зоб - це головно наслідки йододефіциту.
"Найбільша проблема в тому, що немає симптоматики спочатку. Поки він не великий, то жодним чином не дає про себе знати. Якщо ми не звернемо на нього увагу і не почнемо харчуватися так, щоб достатня кількість йоду надходила до організму, там починають формуватися вузлики. Навіть найбільш злі форми - тиреоїдний рак, рак щитовидки. Вони також пов'язані з йододефіцитом", - каже голова правління української академії педіатричних спеціальностей Марина Маменко.
Те, що не можна виправити раціональним харчуванням, каже марина Маменко, призводить до операції на щитовидці.
Діагностувати ранній йододефіцит в організмі фактично не можливо. Його перші ознаки: стомлюваність, депресія, закрепи, мерзлякуватість, погана пам'ять. Але таку симптоматику, як кажуть лікарі, можна пов'язати з будь-яким захворюванням.
Лікарі рекомендують вживати йодовану кам'яну сіль - для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. У ній контролюється кількість йоду. На день треба 5-6 грамів такої солі. Надмірну кількість йоду з продуктами харчуванням отримати не можливо. От лише з морською капустою радять бути обережним - не більше, ніж раз на тиждень.
Обов'язкового йодування солі в Україні немає. Споживає її лише п'ята частина населення. Але ігнорувати це правило, особливо вагітним, не варто.
Відео Україна увійшла до списку країн, де споживання йоду є недостатнім
Всесвітній день дефіциту йоду. Ми поміж тих 47 країн світу, де споживання йоду є недостатнім. Внаслідок йодефіцитних захворювань майже 43 мільйони людей у світі мають розумову відсталість. А близько 6 мільйонів страждають на кретинізм. Про недооцінений ризик для здоров'я – дивіться далі в ТСН.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).
Для жінок така норма становить 150-300 мкг, а для чоловіків - до 300 мкг.
Для дітей:
- 0-6 років — 90 мкг;
- 6-12 років — 120 мкг.
Більшість жителів України щодня споживає лише 40-80 мкг йоду на добу.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
- білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
- морську капусту (ламінарію);
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи.