Варто перевірити себе: три симптоми на шкірі, які вказують на проблеми з печінкою

Варто перевірити себе: три симптоми на шкірі, які вказують на проблеми з печінкою

Шкірні висипання через проблеми з печінкою / Фото: Pexels

Жирова хвороба печінки буває двох видів: алкогольна і неалкогольна. Часто ці захворювання проявляються різноманітними змінами на шкірі. Все про шкірні висипання через хвороби печінки — читайте в матеріалі ТСН.ua.

Про шкірні висипання, які свідчать про проблеми з печінкою, написали у виданні Exspress. Що про них відомо?

За словами лікарів, здорова печінка не повинна містити жирових відкладень. Хоча лише у Великій Британії, за оцінками NHS, кожна третя людина має ранні стадії жирової хвороби. Часто цей стан характеризується відсутністю симптомів, тому пацієнт не одразу звертається до лікаря. Однак фахівці попереджають, що жирова хвороба печінки може спричинити її фіброз (рубцювання). В разі важкого фіброзу виникає вже цироз — потенційно небезпечний для життя стан, який є причиною печінкової недостатності.

Пошкодження печінки внаслідок цирозу є незворотніми, тому дуже важливо запобігти його розвитку. Першими ознаками, на які варто звернути увагу, можуть бути шкірні висипання. Основними з них лікарі називають:

  • легкі синці;
  • жовтизна шкіри;
  • свербіж.

Лікарі вказують на те, що симптоми жирової хвороби печінки часто не проявляються, доки захворювання не починає прогресувати. Тому на шкірні висипання дуже важливо звертати особливу увагу. Крім цього, на хворобу ще можуть вказувати деякі інші ознаки: відчуття повноти у правій верхній частині живота, втрата апетиту, біль у животі, нудота, раптова втрата ваги.

В окремих людей розвивається жовтяниця, набрякають ноги, підвищується втомлюваність, з'являється здуття живота і сплутаність свідомості. Також до симптомів жирової хвороби печінки можна віднести темні випорожнення, блювоту з кров'ю, набряк у нижній частині живота. В такому разі потрібно одразу звернутися по невідкладну медичну допомогу.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація