Першим прийом їжі вкрай важливий.
Вчені Державного університету в Сан-Паулу (Бразилія) виявили, що у людей, які пропускають сніданок та їдять перед сном, збільшується ризик смерті від серцевого нападу. Про це повідомляється видання MedicalXpress.
Зазначається, що у дослідженні взяли участь 113 пацієнтів середнім віком 60 років, яким діагностували інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST електрокардіограми (STEMI).
У них запитали, чи снідали вони вранці та чи споживали їжу пізно увечері (за дві години до сну). Сніданок пропускали 58% добровольців, пізно вечеряли 51%, а обидві звички спостерігалися у 41%.
Вчені помітили, що у людей з обома особливостями харчування ризик смерті, повторного інфаркту та стенокардії був в 4-5 разів вище протягом 30 днів після виписки з лікарні.
За словами вчених, кожен п'ятий пацієнт зі STEMI помирає протягом року, і правильне харчування є ефективним способом поліпшення прогнозу подальшого стану хворого. Перерва між прийомом їжі і сном має бути не менше двох годин, а сніданок - складатися з молочних продуктів, вуглеводів і фруктів і складати 15-35% від загальної кількості калорій.
Нагадаємо, 14 січня повідомлялося, що у Великій Британії вчені вигадали простий метод, який дозволяє легко вираховувати потрібну порцію їжі за допомогою "долонь і ложок".