Вчені назвали продукт, відмова від якого подовжить життя на 20 років

Вчені назвали продукт, відмова від якого подовжить життя на 20 років

Яка шкода цукру для здоров'я / Фото: Freepik

Дослідження американських науковців підтвердили вплив цукру на скорочення життя людини.

Вчені Каліфорнійського університету провели дослідження і виявили, що вживання газованих напоїв, які містять багато цукру, негативно впливає на теломери – кінцеві ділянки хромосом, які відіграють визначальну роль у процесах старіння всіх систем організму. Науковці довели, що зниження вживання продуктів з високим вмістом цукру може подовжити життя на 20 років. Результати свого дослідження вони опублікували у виданні Circulation. Лікарі також закликають не зловживати солодощами і називають цукор "солодкою смертю". Розповідаємо, до яких проблем зі здоров'ям призводить надмірне вживання цукру.

Яка шкода цукру для здоров’я людини

  • Провокує надмірне вироблення дофаміну. Вчені порівнюють цукор з наркотиком, оскільки різкий стрибок глюкози в мозку викликає потребу в додатковій дозі. Мозок припиняє відрізняти реальну потребу в їжі, тому людям постійно хочеться чогось солодкого, щоб заглушити відчуття голоду і швидко покращити собі настрій. Якщо постійно зловживати солодощами, наш організм припиняє самостійно виробляти ендорфіни. Тоді з’являються дратівливість, перепади настрою, агресія і проблеми зі сном, оскільки організмові не вистачає цукру для вироблення "гормону щастя".
  • Негативно впливає на всі системи організму. Цукор провокує вимивання з організму вітамінів групи В, через що порушується баланс фосфору та кальцію і виникають проблеми з серцево-судинною системою, печінкою, нирками та підшлунковою залозою. Також цукор здатен у рази знижувати опірність організму до вірусних захворювань, тому його називають "солодкою смертю".
  • Провокує запалення. Надлишок цукру в організмі провокує запальні процеси, які викликають головний біль, проблем зі сном, висипання на шкірі та випадіння волосся. Щоб позбутися цих проблем, лікарі рекомендують зменшити його споживання.
  • Знижує рівень енергії. На перший погляд здається, що тістечко або цукерка можуть зарядити енергією, але такий ефект короткочасний.
  • Сприяє набиранню зайвих кілограмів. Надмірне споживання продуктів з високим вмістом цукру призводить до швидкого набору ваги та накопичення жирової тканини в області живота. А ожиріння своєю чергою може стати причиною проблем із серцем, судинами, печінкою та появи онкології.
  • Розвиток діабету ІІ типу. Надмірне вживання цукру призводить до захворювання на діабет ІІ типу. Це серйозна хвороба, яка вимагає постійного контролю рівня цукру в крові. Діабет може призвести до пошкодження нервової системи та проблем із нирками й зором.
  • Прискорює старіння шкіри. Надлишковий цукор може прикріплюватися до білків у кровотоку, через що утворюються шкідливі молекули "AGE". А ці молекули своєю чергою руйнують колаген та еластин, тому шкіра втрачає свою пружність і з’являються зморшки.
  • Спричиняє карієс. Цукор також є однією з найголовніших причин появи карієсу. Бактерії, які живуть у роті, харчуються цукром і виробляють кислоти, що руйнують зубну емаль.

Читайте також:

Як схуднути на 10 кг: десять лайфгаків від досвідченої дієтологині

Розкрито секрети довголіття: 7 ключових порад для здоров'я

Ризик небезпечної хвороби можна розпізнати за складками на руках — дослідження

Повʼязані теми:

Наступна публікація