Від підробки можна втратити зір. Експерти розповіли, як обрати алкоголь

Від підробки можна втратити зір. Експерти розповіли, як обрати алкоголь

Фото: УНІАН

Найперше, що треба зробити у разі отруєння – промити шлунок.

В Україні все частіше фальсифікують алкоголь. Підробники замінюють основний інгредієнт спиртного етанол на токсичний та дешевий метанол, який використовують як компонент ліків та фарб.

Напередодні, сурогатом отруїлася компанія у Борисполі. Шестеро загинули, один чоловік вижив. Як обрати міцний алкоголь та не потрапити до лікарні, з’ясовували у "Сніданку з 1+1".

"Жінка принесла в якійсь баклажці спирт. І вони його вживали. Чотири людини померло. Вижив тільки один. Двох, що загинули на місці, завезли на судово-медичну експертизу", - розповідає Олександр Щур, головний лікар Бориспільської центральної районної лікарні.

Наймасовішим за останні роки стало отруєння 2016 року на Харківщині. Тоді від підробленого спиртного загинули 57 і ще 47 людей постраждали. Попри це українці досі не переймаються за вибір алкоголю.

"Мінімальна токсична доза метанолу – 30 мл. Вже можна втратити зір. Страждає не тільки печінка як при алкогольному отруєнні, а й ще страждають нирки. Найперше, що треба зробити у разі отруєння – промити шлунок", - каже лікар.

Експерти радять детально оглядати всю пляшку.

Перша ознака сурогату – криво наклеєна етикетка.  Під оригінальною не повинно бути складок чи повітряних „бульбашок“. Також на пляшці легальної горілки не має бути слідів клею.

Алкоголь не може бути дуже дешевим. Офіційна мінімальна ціна на горілку в Україні – 80 гривень за півлітра.

"Підробити можна навіть акцизну марку. Має бути прописано, що це за продукт, за яким нормативним документом він вироблений, адреса виробника та склад", - розповідає Лариса Баль-Прилипко, декан факультету харчових технологій Національного університету біоресурсів та природокористування України.

Аби не потрапити до лікарні, варто обирати алкогольні напої в перевірених магазинах та намагатись уникати покупок спиртного “з рук” чи на невідомих сайтах в Інтернеті.

Як обрати міцний алкоголь, щоб не отруїтися

Як обрати міцний алкоголь, щоб не отруїтися

Повʼязані теми:

Наступна публікація