Ця риба містить макроелементи, без яких не може обійтися організм людей зрілого віку.
Лікарі наголошують на тому, що оселедець значно корисніший, ніж дорога червона риба виду лососевих. Це пов’язано з тим, що його не вирощують у штучних водоймах, а виловлюють з природного середовища. Натомість форель і сьомгу, які вирощують на фермах, годують різноманітними добавками, через що втрачається цінність м’яса. Оселедець, який живе в холодних водах, містить поліненасичені жирні кислоти омега-3, які є неоціненними для нашого організму, бо ми можемо взяти їх лише з продуктів харчування, зокрема з риби. Розповідаємо, в чому користь оселедця для здоров’я людей зрілого віку.
Яка користь оселедця для людей зрілого віку
- Зміцнення серцево-судинної системи. Завдяки жирним кислотам омега-3, що містяться в оселедці, знижується рівень поганого холестерину в крові, зменшуються ризики патологічних захворювань серця. Також ця риба здатна зменшити запальні процеси в організмі, що провокують інфаркти й інсульти.
- Захист від вільних радикалів. Регулярне вживання оселедця нівелює ризики захворювання на рак, оскільки в рибі міститься білок, який розщеплюється до коротких пептидів – амінокислот, що захищають клітини від впливу вільних радикалів, які спричиняють онкологію.
- Здоров’я щитовидної залози. Завдяки вмісту селену оселедець позитивно впливає на роботу як серцево-судинної системи, так і щитовидної залози, також регулює рівень цукру в крові. Вживання оселедця попереджує захворювання на діабет другого типу, оскільки риба містить у своєму складі йод і хром.
- Зміцнення кісткової тканини. Риба містить велику частку вітаміну D, тому здатна попередити захворювання на остеопороз і зміцнює суглоби, робить їх еластичними.
- Підтримує належну роботу нервової системи і зміцнює імунітет. Завдяки вмісту амінокислот і поліненасичених жирів оселедець позитивно впливає на нервову систему та якість сну. Також зміцнює імунну систему, захищаючи від вірусних захворювань.
Кому не можна їсти оселедець
Варена чи запечена риба не принесе жодної шкоди для організму, якщо немає індивідуальної непереносимості. А от солоною рибою, яка більш звична для нас, зловживати не варто. Сіль затримує рідину, чим може викликати набряки тіла. Також може підвищуватися тиск і навантаження на серце, тому рибу не варто їсти тим, хто хворіє на гіпертонію. Солоний оселедець не варто їсти людям, які мають проблеми з нирками.
Лікарі також не рекомендують вживати солону рибу жінкам, які годують грудьми, бо вона є сильним алергеном, тому може нашкодити немовляті. Окрім того, солона риба впливає на смак грудного молока.
Читайте також:
Цей продукт спалює жир на животі та сідницях: лікарі рекомендують включити закуску у свій раціон
Покажіть язик: про що свідчить колір і чому його називають картою організму
Названо копійчаний напій, який лікує всі хвороби у людей зрілого віку