Як обирати майонез, кетчуп та олію – поради Олексія Душки

Як обирати майонез, кетчуп та олію – поради Олексія Душки

У новому випуску програми "Життя без обману" на телеканалі "1+1" автор та ведучий проекту Олексій Душка розказав, як купити у магазині майонез, кетчуп та олію, що не шкодять ані здоров’ю, ані гаманцю.

Соус у домашніх умовах, звісно, більш смачніший, корисніший та безпечніший. Проте не завжди вистачає часу, аби зробити це самостійно.

Фуд-експерт рекомендує дотримуватись таких порад:

Майонез

·         Завжди уважно читайте етикетку. У складі більш натурального майонезу на першому місці має бути олія, потім яйця, гірчиця, оцет та натуральні спеції.

·         Щоб перевірити у домашніх умовах, чи не дурять вас виробники із жирністю майонезу, варто вичавити трохи соусу в склянку з водою. Щонижче він опуститься, то менше в ньому жиру.

·         Щоб дізнатися, чи є в майонезі яйця, потрібно просто підсмажити ваш соус на пательні. Якщо він почне згортатися як білок, то виробники не пошкодували яєць, а от якщо майонез розчиняється на пательні, то ви заплатили за емульсію з води та згущувачів.

Кетчуп

·         Щоб здешевити продукт, виробники кетчупу можуть використовувати замість помідорів яблучне пюре, тому уникайте його у складі.

·         Шукайте на полицях в супермаркеті кетчуп з найбільшим відсотком сухих речовин, це означитиме, що туди додали більше томатів.

·         Хороший кетчуп не має бути надто пряним. Якщо соус має надто насичений смак, це ознака того, що виробники хочуть від вас щось приховати за спеціями.

Олія

·         Існує міф про високу якість домашньої соняшникової олії, проте, вона може містити бензопірен, який рослини вбирають з повітря. Під час перевірки у програмі "Життя без обману" в домашній олії, що купили на базарі, експерти виявили перевищення норми цього канцерогену втричі, а він може сприяти розвитку ракових клітин. Тому варто купувати нерафіновану олію лише в супермаркеті, адже на базарі немає контролю якості продукції. А от яким торговим маркам можна довіряти – дивіться у новому випуску "Життя без обману"

·         На етикетках зазвичай вирізняють три типи оливкової олії: "extra virgin" (холодного віджиму) – містить найбільше корисних речовин, рафінована – "порожня" олія, що під час очистки втратила всі свої унікальні властивості, та "olive oil" - суміш двох попередніх.

·         Найбільш корисною вважають олію льону, адже вміст Омега-3 в ній вдвічі більший ніж у риб’ячому жирі. Проте варто знати, що лляна олія не псується лише в темних пляшках, а гіркий присмак – ознака початку процесу окиснення, таку олію вже не варто вживати, адже вона, навпаки, може нашкодити вашій печінці.

Нагадаємо, щовівторка о 22.00 в ефірі телеканалу "1+1" виходить програма "Життя без обману", де Олексій Душка розказує, як обирати продукти європейської якості за українською ціною.

Більше подробиць про тонкощі вибору майонезу, кетчупу та олії , а також торгові марки, які пройшли експертизу в лабораторії, дізнавайтесь у новому випуску програми "Життя без обману".

По додаткову інформацію звертайтеся до групи просування інформаційного мовлення 1+1 медіа, +38 044 490 0101, prgroup@1plus1.tv; http://media.1plus1.ua/.

Наступна публікація