"Закриті реанімації – пережитки Совєцького союзу". Супрун розповіла про доступ у відділеннях інтенсивної терапії

"Закриті реанімації – пережитки Совєцького союзу". Супрун розповіла про доступ у відділеннях інтенсивної терапії

Фото: pixabay.com

Біля пацієнта одночасно може перебувати не більше двох осіб.

Відвідувачі будь-якого віку мають право вільно перебувати поруч із пацієнтами у відділеннях інтенсивної терапії 24/7, написала у Facebook виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, вільний доступ до реанімацій дозволений вже три роки. Утім, і досі у лікарнях пускають лише на короткий проміжок часу або у встановлені години. Як приклад Супрун наводить результати дослідження, яке свідчить, що відкриті реанімації є лише в одному з п’яти випадків. "21% відвідувачів мали безперешкодний доступ у цілодобовому режимі. Натомість кожному десятому довелося виборювати право на вхід, а в 4% від родичів вимагали хабар", – написала вона.

За словами керівниці МОЗ, така ситуація пов’язана з неготовністю медичного персоналу до змін і необізнаністю самих пацієнтів. "У розвинених країнах перебування близьких пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії - звична практика. Звісно, там є чітко прописані правила, які не можна порушувати. Якщо їх дотримуватися - це не заважає лікарям в роботі, а пацієнту допомагає одужати. Це приклад пацієнто-орієнтованої медицини, до якої ми прагнемо в Україні", - пояснює Супрун.

Один відвідувач може перебувати біля ліжка пацієнта без часових обмежень, а одночасно біля нього може бути не більше двох осіб. Не можна заходити до палати із симптомами застуди, у стані алкогольного сп’яніння та із сильним запахом тютюну. Перебуваючи у відділені реанімації, потрібно дезінфікувати руки, бо вони – джерело поширення інфекцій.

У відділенні реанімації заборонено користуватися мобільним і чіпати апаратуру, до якої підключені пацієнти. Якщо виникли проблеми з приладами, то слід кликати медичний персонал. "Поважайте комфорт інших пацієнтів, не розмовляйте голосно, не роздивляйтеся людей, не заходьте до інших палат. Подбайте про свій стан, бо він впливає на стан вашої близької людини. Не треба перебувати у палаті цілодобово", - радить Супрун.

Як повідомлялося раніше, Уляна Супрун повідомила, що основною причиною смертності серед українців є серцево-судинні захворювання – це майже 2/3 від усіх випадків смерті. Саме тому необхідно налагодити комплексну допомогу — від рівня сімейного лікаря, який виявляє хворобу на ранній стадії та призначає лікування, до своєчасної та якісної допомоги під час екстрених випадків, таких, як інфаркт міокарда.

Повʼязані теми:

Наступна публікація