"Здайте аналізи на гормони". Супрун розповіла, як піклуватися про гормональне здоров’я

"Здайте аналізи на гормони". Супрун розповіла, як піклуватися про гормональне здоров’я

Фото: pixabay.com

Гормони - це речовини, які виділяються в ендокринній залозі.

Часто у різних проблемах зі здоров’ям звинувачують гормони - речовини, які виділяються в ендокринній залозі чи іншому органі з ендокринною функцією. Багато пацієнтів не раз чули "Здайте аналізи на гормони", чи "мабуть, гормони не в порядку", - написала у Facebook виконувачка міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Гормони визначають ріст і розвиток, обмін речовин, стан статевої системи і розмноження, водно-сольовий баланс, реакцію на стрес чи настрій. «На роботу ендокринної системи впливають не лише вік, генетика та хвороби, але й наш раціон, спосіб життя, ліки, які ми приймаємо. Про гормональне здоров’я слід ретельно дбати», - пише вона. Саме тому Супрун розповіла, як правильно піклуватися про своє гормональне здоров'я.

Потрібно спати не менше семи годин. "Люди, яким хронічно бракує сну, більш схильні до тривожності, переїдання, вони ризикують розвинути діабет другого типу чи мати порушені біоритми", - пише вона.

Потрібно правильно харчуватися. Супрун радить вживати якомога менше цукру і білого борошна. На заваді розвитку діабету стануть каші та цільнозерновий хліб. Не треба постійно перекушувати, варто робити достатні перерви у вживанні їжі.

Потрібно споживати достатню кількість йоду: добова потреба – до 150 мг. Без йоду щитоподібна залоза не може утворювати тиреоїдні гормони. Саме тому у страви краще додавати йодовану сіль, а раціон збагатити морською капустою.

Потрібно пильнувати індекс та об’єм талії. Показники можна дізнатися у сімейного лікаря. Співвідношення талії і стегон є хорошими індикаторами ризику гормональних порушень та серцево-судинних хвороб.

Потрібно бути фізично активним, адже тоді втрачаються калорії, знижується рівець цукру в крові та вага.

Потрібно перестати курити і вживати алкоголь. Куріння може впливати на рівень гормонів щитоподібної залози. У жінок алкоголь впливає на обмін естрогену і підвищує ймовірність розвитку гормонозалежних пухлин.

Потрібно зменшити використання пластику. Не нагрівайте їжу в пластикових контейнерах і не наливайте в пластик гаряче. Не користуйтеся пластиком, що містить фталати - це пластик типів 3, 6 та 7. Фталати втручаються в роботу статевих гормонів.

Як повідомлялося раніше, Уляна Супрун повідомила, що основною причиною смертності серед українців є серцево-судинні захворювання – це майже 2/3 від усіх випадків смерті. Саме тому необхідно налагодити комплексну допомогу — від рівня сімейного лікаря, який виявляє хворобу на ранній стадії та призначає лікування, до своєчасної та якісної допомоги під час екстрених випадків, таких, як інфаркт міокарда.

Наступна публікація