Живий чи мертвий: як обрати правильний квас

Живий чи мертвий: як обрати правильний квас

Фото: УНІАН

Спеціалісти розповіли, який квас можна пити.

Коли на термометрі під 40 градусів українці все більше купують морозива, води і прохолодних напоїв. Одним із корисних вважається квас. "Сніданок з 1+1" дізнавався, як відрізнити корисний квас від підробки.

Лікарі кажуть, що він підтримує водно-сольовий баланс організму, але, якщо напій живий. "Мало бульбашок, але велика піна. Це говорить про те, що це квас. У живого квасу термін зберігання 5-7 днів. Температура для живого квасу 3-8 градусів", - розповідає декан харчових технологій НУБІП України Лариса Баль-Прилипко.

Якщо квас прозорий у ньому багато бульбашок, піна швидко зникає, а на етикетці термін придатності більше ніж 5-7 днів. Цей квас - неживий. "Ви помічали, що там на дні може бути трошки осаду. Це нормальний процес. Живі молочно-кислі бактерії, дріжджі – це там працює", - розповідає Баль-Прилипко.

"Сніданок" разом з Держпродспоживслужбою вирішили перевірити точки, у яких продають квас на розлив.

"Ми бачимо, що є ізотермічні ємкості можемо побачити що вони опломбовані. Це добре. Є маркування. Ми можемо подивитися дату виготовлення. Сьогодні до речі 24.06. Ми можемо побачити склад, номер партії і ми можемо побачити при яких температурних режимах можна реалізовувати цю продукцію. Написано від 5 до 12 градусів. Але зараз на хвилиночку 30 градусів. Тобто ми можемо зазначити, що не виконуються умови зберігання і умови реалізації цієї продукції. На скільки буде це квас безпечним тут вже будуть питання", - коментує представник Держпродспоживслужби Оксана Тимошок.

Схожа ситуація і на інших точках. Документів немає, а на деяких бочках навіть відсутнє маркування. "Тут 23 числа виходить що це квас вчорашній. Тобто він нормальний", - каже Тимошок.  

Без маркування та дати виготовлення квасу, напій може бути небезпечним. "Є ймовірність захворіти і на кишкову паличку і на сальмонельоз", - вважає лікар Віктор Сидоренко.

Нагадаємо, 30 травня повідомлялося, що за рік приготування півтора літра квасу вдома стало дорожчим на 12% - від 10,3 грн до 11,5 грн.

Який квас нам продають і як вибрати справжній живий напій - експеримент "Сніданку"

Який квас нам продають і як вибрати справжній живий напій - експеримент "Сніданку"

Повʼязані теми:

Наступна публікація