Як зменшити шкоду від кави без відмови від неї: 8 спецій, що нейтралізують негативний вплив кофеїну

Як зменшити шкоду від кави без відмови від неї: 8 спецій, що нейтралізують негативний вплив кофеїну

Фото: Facebook

Кофеїн у великій кількості негативно впливає на організм. Як зменшити цю шкоду без відмови від кави? Читайте в нашому матеріалі.

Функціонуєте винятково на кавовому паливі? Коли енергія на нулі, рука так і тягнеться за чашкою ароматного напою. Але за годину ефект закінчується, і знову потрібна кавова дозаправка.

З часом однієї чашки на день буде замало. А незабаром і третя не зайва. Так живуть мільйони людей, враховуючи, як швидко зростає обсяг споживання кави в різних країнах.

Перевищення індивідуальної дози кофеїну веде до виснаження нервових клітин, аритмії і зростання артеріального тиску.

До того ж, надмірне вживання кави призводить до розвитку остеопорозу. Кофеїн агресивно впливає на нирки і стимулює виведення кальцію з сечею. Звідси - збільшення ламкості кісток, які з віком і так стають крихкими.

Та й тонізувальний ефект кави під запитанням. На думку деяких вчених, він викликаний не стільки його "чудовими" властивостями, скільки самонавіюванням. Шкоди від такого "палива" більше, ніж користі.

Однак змушувати відмовлятися від того, що ви любите ми не будемо. Обмеження теж працюють погано. Спробуємо зменшити негативний вплив кави на організм. Додамо в напій спеції, які нейтралізують кофеїн, та й смаку йому додадуть незвичайного. Спробуйте - вам сподобається.

Кардамон

Кардамон додасть каві пікантного аромату, але і надасть м'яку заспокійливу дію та зміцнить шлунок.

Порада: додайте кілька зерняток кардамону в каву перед закипанням.

Кориця

Кориця надає каві приємний солодкий присмак і має великий позитивний вплив на здоров'я. Вона знижує рівень глюкози в крові і скорочує "окислюючий" ефект від дії кави.

Про те, як саме впливає окислення на орагнізм розповідала дієтолог Світлана Фус у розборі дієти Дюкана: чи працює вона для схуднення.

Порада: корицю можна додавати під час приготування цілою паличкою або посипати в молотом вигляді готовий напій.

Чорний перець

Перець має властивість очищати травну систему, стимулює обмінні процеси, сприяє кращому функціонуванню роботи шлунка і виведенню токсинів.

Порада: додайте 2-3 горошинки у свіжозаварену каву.

Гвоздика

Гвоздика стимулює рух крові і знижує тиск.

Порада: додайте 1 зірочку в каву і дайте їй настоятися. Гвоздика містить ефірні олії, що наповнять напій ароматом і знизять його шкоду для організму.

Імбир

Має заспокійливі властивості, знімає спазми і больові симптоми, використовується як стимулятор роботи травної системи.

Порада: досить під час варіння додати в каву маленький свіжий шматочок кореня або трохи порошку.

Колаген

Це не спеція, але додати в каву варто. Додавання колагену зробить каву кращою на смак, але дасть вам додаткові переваги.

Колаген допомагає зменшити запалення і біль у суглобах.

Порада: якщо ви насилу просинаєтеся або відчуваєте біль під час кожного кроку, спробуйте додати трохи колагену в ваші напої.

Какао

Це не перетворить каву на гарячий шоколад, але допоможе зробити напій більш ароматним. Ба більше, какао має низку  переваг для здоров'я, що включають зниження ризику серцевих захворювань.

Порада: трохи органічного какао-порошку в чашку кави додати не завадить. 

Кокосове молоко чи вершки

Додавши кокосове молоко в чашку кави, ви отримаєте масу корисних жирів. Ваш організм їх потребує.

Порада: чайної ложки вершків, чи столової молока буде достатньо.

Credits

Рецепт корисного капучино

Склад

  • 50 мл кокосового молока
  • 100-150 мл окропу
  • 3 ч.л. цикорію

Змішайте кокосове молоко і окріп в каструльці, поставте на вогонь, додайте цикорій, розмішайте і підігрійте, не доводячи до кипіння. Потім зніміть з вогню і просто в каструлі збийте суміш капучинатором в густу піну. Отримаєте м'який смачний напій, котрий бадьорить не гірше за еспресо.

Тож, експериментуйте, куштуйте і обирайте корисну каву, що буде вам смакувати і не шкодити здоров'ю.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Наступна публікація