Дріжджі бувають верховими й низовими. Низові – це ті, які після бродіння спускаються донизу, а верхові – ті, які після бродіння, піднімаються нагору. Для більшого розуміння – майже всі елі та пиво пшеничних сортів виготовляються з верхових дріжджів, а все, приміром, лагерне пиво – з низових.
Відділення, де розміщені ЦКТ, – візитна картка будь-якого пивоварного заводу, – найбільше на підприємстві. Наприклад, ППБ має 36 циліндроконічних танків (ЦКТ). Власне, у цих танках відбувається весь процес бродіння й дозрівання пива, адже сюди потрапляє сусло з дріжджами.
Спочатку в ЦКТ проходять ті самі процеси, що й в пропагаторі, але в більших масштабах. Під час бродіння в суслі першим закінчується кисень, але для дріжджів це не проблема. З аеробних умов вони спокійно переналаштовуються на анаеробні, тобто починають жити без кисню.
Саме тоді й розпочинається процес бродіння, коли дріжджі активно споживають цукри сусла, при цьому утворюючи спирт та виділяючи діоксин вуглецю і тепло. За деякий час закінчується й цукор, тоді починається процес процес доброджування/дозрівання пива.
У кожного сорту пива процес бродіння відбувається по-різному. Наприклад, для пива "Бочкове" це 7 діб, потім ще 3 доби воно поступово охолоджується, і ще мінімум 7 діб дозріває. Тобто від самого початку виробництва і до моменту, коли його можна вживати, минає щонайменше 17 діб.